Mozaik
U SKLOPU VUKOVARSKOG ETNOSAJMA

Susret folklornih društava
“Dunav svome gradu”
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Manifestacija je dobitnik brončane povelje ‘’Suncokret ruralnog turizma Hrvatske’’

U organizaciji Hrvatskog kulturno-glazbenog društva ‘‘‘Dunav‘‘‘ Vukovar održan je 12. Susret folklornih društava pod nazivom ‘‘Dunav svome gradu‘‘, unatoč lošem vremenu. Na početku programa svečana folklorna povorka krenula je ispred Hrvatskog doma te stigla do Trga Republike Hrvatske, gdje su se svi sudionici pojedinačno predstavili ispred zgrade Radničkog doma, a potom i na glavnoj pozornici.

Kako je ove godine pandemija koronavirusa pomaknula termin, jer se sve trebalo održati u lipnju, ovogodišnji susret folklornih društava odlično se uklopio u 13. Vukovarski etnosajam.

Čuvari tradicije
Na početku manifestacije predstavio se KUD ‘‘Šumari‘‘ iz Vinkovaca, koji je osnovan 1952. godine, i gotovo 70 godina predano radi u istraživanju, sakupljanju, umjetničkom obrađivanju plesnih koreografija, sviranju tamburaških instrumenata i pjevanju narodnih pjesama, skupljenih u bezgraničnom bogatstvu hrvatske folklorne tradicije. Repertoar ansambla uključuje koreografije iz svih krajeva Hrvatske, kao i vlastite vokalne i instrumentalne brojeve. Ove godine predstavili su se s koreografijom ‘‘Ženina volja‘‘, plesom iz Posavine, druga koreografija nije izvedena zbog kiše.

U nastavku programu nastupio je KUD ‘‘Tena‘‘ iz Đakova, istinski čuvar tradicije grada Đakova, Slavonije i Republike Hrvatske. Folklorno društvo djeluje od 1985. godine s više od 300 članova podijeljenih u nekoliko sekcija. Predstavljajući hrvatsku tradiciju, kulturu i običaje, ostavili su neizbrisiv trag hrvatske kulturne baštine. KUD ‘‘Tena‘‘ iz Đakova ponosni je član svjetske folklorne organizacije CIOFF-e, a od 2019. godine nositelj je certifikata izvrsnosti Hrvatske sekcije CIOFF. Predstavili su se s koreografijom ‘‘Slavonske kraljice‘‘.

Plesove i pjesme Srijema prikazao je KUD ‘‘Julije Benešić‘‘ iz Iloka, koji je osnovao 1971. godine kao gradsko društvo, radi okupljanja što većeg broja građana u očuvanju tradicijske kulture Srijema. Društvo djeluje kroz razne sekcije: tamburaška, folklorna, dramska i literarna te pjevački zbor i limena glazba.

Muška pjevačka skupina KUD ‘‘Šokadija ‘‘ iz Starih Mikanovaca predstavio se s nekoliko pjesama. U svom djelovanju imaju folklornu i tamburašku sekciju, žensku i mušku pjevačku skupinu. Sudionici su svih velikih manifestacija te zajedno s ostalim sekcijama u društvu bitno pridonose očuvanju tradicije kulture Šokaca s prostora Slavonije i Srijema.

Bez gostiju
HKUD ‘‘Dunav‘‘ Vukovar predstavio se s plesovima Zagorja i Srijema, dok je zapažen nastup imao Tamburaški sastav koji djeluje u okviru Društva. Osnovan je davne 1867. godine, a nedavno je obilježio 150 godina od osnivanja. Prošlogodišnji su dobitnici zlatne plakete na Susretu hrvatskih tamburaških orkestara održanom u Dugom Selu. Za svoj rad i uspjehe u području kulturno-umjetničkog amaterizma Društvo je nagrađeno Plaketom Grada Vukovara i Poveljom Vukovarsko-srijemske županije.

Kiša je malo omela događaj pred sam kraj održavanja, no, prema riječima Zlatka Hegeduša, umjetničkog voditelja i koreografa u HKUD-u ‘‘Dunav‘‘ Vukovar, uz sve epidemiološke mjere uspjeli su održati ovu manifestaciju koja je ove godine održana u drugom terminu i bez gostiju iz inozemstva.

- Nadamo se da će sljedeće godine biti kao i proteklih godina kad smo obilježavali međunarodni Dan Dunava uz goste iz inozemstva. Ovim putem želim zahvaliti svim sudionicima koji su pokazali svu ljepotu kulturne baštine i tradicije - rekao je Hegeduš.

Manifestaciju ‘‘Dunav svome gradu‘‘ svečano je otvorio Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Grada Vukovara, a manifestacija je realizirana u suradnji s Gradom Vukovarom i Turističkom zajednicom grada Vukovara, potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Mario Kokaj
termin
POMAKNUT

ZBOG

PANDEMIJE
Zlatko Hegeduš

umjetnički voditelj i koreograf u HKUD-u ‘’Dunav’’ Vukovar

Nadamo se da će sljedeće godine biti kao i proteklih godina kad smo obilježavali međunarodni Dan Dunava uz goste iz inozemstva.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike