Ekonomija
UVOĐENJE EURA SMANJIT ĆE VALUTNE RIZIKE

Imovina mirovinskih fondova postat će likvidnija
Objavljeno 29. rujna, 2020.

Uvođenje eura ukinut će ili smanjiti valutne i kreditne rizike, a imovina mirovinskih fondova bit će znatno likvidnija, rečeno je na skupu o utjecaju uvođenja eura za mirovinske fondove u Hrvatskoj, u organizaciji Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO). Predsjednik uprave Raiffeisen mirovinskog fonda Ivica Grbac rekao je da imovina obveznih mirovinskih fondova prerasta domaće tržište kapitala, posebice u pogledu ograničenja valutne izloženosti. Imovina obveznih mirovinskih fondova, u razdoblju od 2010. godine do danas narasla je za 216 posto, dok je BDP kumulativno narastao za 11 posto, rekao je Grbac.


"Već 2021. bit ćemo iznad tržišne kapitalizacije trgovanih dionica na Zagrebačkoj burzi", rekao je Grbac, dodavši da su mirovinski fondovi ispunili jednu od svojih zadaća, a to je razvoj domaćeg tržišta obveznica u kojem je uvođenje eura iduća faza. Prema njegovim riječima, ulaskom Hrvatske u eurozonu valutni rizik dodatno će se smanjiti. Smatra i da će imovina mirovinskih fondova postati likvidnija. Vezano uz kreditni rizik, Grbac je rekao da mirovinski fondovi u Hrvatskoj imaju najveći udjel imovine uložen u instrumente duga Hrvatske. "Vrijeme ulaska u eurozonu je bitno, pa možemo zaključiti da je termin ulaska u ERM II vrlo povoljan", istaknuo je Grbac. Član Uprave RBA mirovinskog fonda Gordan Šumanović rekao je da će dugoročne obveze hrvatskih fondova biti namirene u euru, ako ga uvedemo u planiranim rokovima. H

Pritisak zbog milijardi europskog novca
Ekonomski analitičar Velimir Šonje kazao je da je oko valutnog rizika u dugom roku sve jasno i da će se on eliminirati. Prema njegovu mišljenju Hrvatska će biti pod golemim srednjoročnim pritiskom u smjeru jačanja kune zbog milijardi europskog novca koji bi mogao početi dolaziti od sljedeće godine i zahvatiti razdoblje do uvođenje eura. "Vezano uz kreditni rizik u srednjem i dugom roku uvođenje eura pozitivno je u pogledu smanjenja kreditnog rizika i konvergencije premija rizika. Kratkoročno su moguće povremene oscilacije", zaključio je Šonje.
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike