Ekonomija
PROIZVOĐAČ PELETA ŠIRI PROIZVODNJU

Šišarka će raditi uz briket i cijepano drvo
Objavljeno 29. rujna, 2020.
U tvornici u Županji odlučili su prilagoditi se potrebama i zahtjevima kupaca kako bi opstali i održali proizvodnju

Kako bi se prilagodili sve zahtjevnijem i konkurentnijem tržištu i potrebama kupaca čije se navike iz dana u dan mijenjaju, najveća hrvatska tvornica peleta Šišarka, u Županji, uskoro kreće s proizvodnjom drvnog briketa, a u ponudi će imati i cijepano drvo.- Sve nam više kupaca uz pelet traže briket i cijepano drvo, pa smo odlučili sve te proizvode za stvaranje toplinske energije imati na jednome mjestu. Hoćemo li sirovinu koju ugovorimo preraditi u pelet, briket, ili ogrjevno cijepano drvo, ovisit će isključivo o tržištu – pojašnjava vlasnik Mijo Ćošković. Proizvodnja peleta i dalje ostaje osnovna proizvodnja, dnevno proizvedu 160 tisuća tona, iako imaju i mnogo veći kapacitet - deset tona na sat. A ovisno o potrebama i narudžbama kupaca u funkciji će biti i linija za briket.

Automatizirana linija


Osnovna razlika između grijanja na pelete i brikete je ta što se briket može koristiti u svim pećima koje podnose visoku temperaturu, no još uvijek ne postoje automatizirane peći za briket, dok je osnovna prednost energetskih peleta ta što se proces loženja može do kraja automatizirati.
Proizvodnja briketa u županjskoj tvornici neće značiti novo zapošljavanje. Tehnologija je, pojašnjava Ćošković, toliko napredovala da u liniji proizvodnje briketa trebaju dva čovjeka, odnosno jedan koji će je kontrolirati, jer sve je automatski.
- Doprema sirovine koja se prerađuje u pelet, kada bude potrebno, preusmjerit će se na presu za briket. Velike potrebe za ljudskim radom tu nema, a i danas je jako teško pronaći osposobljenog radnika koji poznaje proces proizvodnje, što je iznimno važno. Nestručni radnik tom linijom ne može upravljati – istaknuo je.
Ćošković napominje da je danas vrlo teško dugoročno bilo što planirati upravo zbog novonastalih okolnosti prouzročenih koronavirusom te se sve rješava u hodu, ovisno o tržištu, iz dana u dan. Sredinom ožujka Šišarka je bila prisiljena privremeno zaustaviti proizvodnju. Zbog nemogućnosti otpreme robe u Italiju, gdje završava više od 80 posto proizvodnje, više od 40 tisuća tona peleta, skladišta su bila puna i morali su stati. Početkom travnja situacija se počela pomalo stabilizirati.

Klimatske promjene


- Radimo, preživljavamo, a rezultati će, što se već i sada vidi, biti slabiji nego lani, korona je ostavila posljedice na plasman robe. Imat ćemo smanjenje prihoda zbog manje realizacije. Cijenu peleta nismo smanjivali, zahvaljujući njegovoj kvaliteti, pe je ona i dalje 23 kune za vreću od 15 kilograma. Za tri mjeseca napravit ćemo obračun i imati pravu sliku - govori Ćošković. Napominje da su proizvođači peleta jako pogođeni klimatskim promjenama. Jeseni i zime sve su toplije, sezone grijanja traju sve kraće, i nedostatak potrebe za ogrjevom stavlja ih u nezavidnu situaciju.

- Nalazili smo neka nova tržišta, borimo se i stalno tražimo nova rješenja. Nikoga nismo poslali kući, zadržali smo sve radnike, plaće su redovne, i tu nam je jako mnogo pomogla Vlada RH i mjere kojima su poslodavcima omogućili da lakše prebrode posljedice koronakrize - zaključuje. U Šišarki je zaposleno 35 radnika, a toliko ih je i u njegovoj matičnoj tvrtki Šiška, u Štitaru te još osam radnika Ćošković zapošljava u tvrtki Eko Term za usluge prijevoza.
Šišarka je pri samom kraju realizacije investicije vrijedne 3.150.000 eura. Projekt je sufinancirala iz EU-a za regionalni razvoj radi proširenja i modernizacije proizvodnje, a ostatak su Ćoškovići osigurali vlastitim i kreditnim sredstvima. U poduzetničkoj zoni Sječine, na ulazu u Županju, gdje je tvornica i smještena, sagrađeno je skladište od 2000 četvornih metara ondje će biti pakirnica peleta. I dok je Šišarka orijentirana na energetsko drvo, u pogonu Šiške u Štitaru su pilanska prerada, pilana, doradska pilana, takozvana decimirnica, sušare...
Šiška se bavi pilanskom preradom drveta u elemente parket-frize i elemente za proizvodnju namještaja prema narudžbi finalnih proizvođača.

Marija Lešić Omerović

ZA VEĆU KONKURENTNOST "ŠIŠKE"

"U Štitaru imamo stalno narudžbi, ali oni koji poznaju proces proizvodnje i prerade drveta znaju da od trupca koji kupimo i preradimo ne možemo sve prodati na strano tržište, a od kojeg živimo. Ostaju nam domaći elementi nešto slabije kvalitete. To nam stvara dosta problema, zarobi nam kapital, jer moramo financirati zalihe, a problem je i skladišni prostor" kaže Ćošković. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede privode kraju investiciju koja će im omogućiti produženje tehnološkog procesa, a time ujedno osigurati i veću dodanu vrijednost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike