Kultura
OSIJEK I VINKOVCI POTPISALI UGOVOR O KAZALIŠNOJ SURADNJI

Počele probe za prvu osječko-vinkovačku koprodukcijsku predstavu, Gospođicu Juliju
Objavljeno 29. rujna, 2020.

Samo nekoliko dana nakon prve ovosezonske dramske premijere, u osječkom je HNK-u ponovno bila konferencija za novinare. I ovaj je put (posredno) povod bila predstava Gospođica Julija, no u prvom je planu bilo potpisivanje ugovora o suradnji dvaju kazališta koja će taj Strindbergov komad u režiji Aide Bukvić koprodukcijski postaviti. Kako je sve planirano za proljeće pomaknuto na jesen, tako će i premijera te drame (u kojoj uz Mateu Marušić u naslovnoj ulozi glume i Vladimir Tintor i Petra B. Blašković) umjesto u svibnju, u sklopu ciklusa Scena u sceni - pred publiku vinkovačku 7. studenoga, a pred osječku 13. studenoga. Glazba će ovaj put biti povjerena Igoru Valeriju.


Doslovce odmah nakon potpisivanja ugovora, što je bila čast i obveza čelnih ljudi dviju kazališnih kuća - intendantice Dražene Vrselje u ime HNK-a u Osijeku i Zdenka Rečića u ime Gradskog kazališta "Joza Ivakić", mala je glumačka ekipa s redateljicom odradila i prvu probu. Potpisivanju je nazočila i predstavnica Osječko-baranjske županije i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je napomenuo kako je Vinkovcima "tiha želja" upravo suradnja s HNK-om, jer će to njihovu Gradskom kazlištu podići razinu kvalitete rada, a i vinkovačka će publika iz tog procesa svakako profitirati.


Intendanticu Vrselju veseli što se redateljica Aida Bukvić nakon devet godina (i premijere Vedrog duha Noela Cowarda) vratila u osječki HNK, u kojem ju pamtimo i po Osam žena Roberta Thomasa iz svibnja 2004.


- Nema velikog i malog kazališta, velikih i malih predstava, velkih gradova i provincija. Nevažno je gdje ste, sve je to stanje svijesti - napomenula je Dražena Vrselja, podsjetivši da su i prošlu sezonu zatvorili koprodukcijskom predstavom, Čehovljevim Višnjikom, koji su postavili s GDK-om Gavella.


Takve, mobilne i formom male, predstave kazalištu otvaraju brojne mogućnosti gostovanja, od Danske do Turske, od Lavova do Barcelone - slikovita je bila intendantica, svjesna da su to još uvijek samo želje.


Nikako više samo želja, nego stvarnost suradnja je HNK-a i GK "Joza Ivakić", koja je u drukčijim formama postojala i prije. Ravnatelj Rečić rekao je da nakon ovog čina mogu samo ići dalje, više i bolje. Nije krio sreću što je Aida Bukvić skupila odličan tim.
Ponosna što je s osječkim kolegama na sceni je i Matea Marušić, koja je ovom slojevitom ulogom prije četiri godine diplomirala na sarajevskoj akademiji i nestrpljiva je i sama doznati kakva će Julija biti sada.

Narcisa Vekić
Matea Marušić ovom je slojevitom ulogom Julije prije četiri godine diplomirala na sarajevskoj akademiji
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike