Autoglas
AUTONOMIJA

Električni bus Ericssona i tvrtke Telia
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson i mobilni operater Telia predstavili su u Stockholmu autonomni električni autobus, najavljujući preorijentaciju na novo područje poslovanja uoči masovne primjene 5G tehnologije. Autobus će prometovati na liniji u središtu Stockholma i dio je projekta kojim će se istražiti mogu li se visokoautomatizirana vozila sigurno uvesti u gradska područja.

U projektu sudjeluju i američki proizvođač čipova Intel, prijevoznička kompanija Keolis i centar za digitalnu infrastrukturu i usluge Urban ICT Arena. Proizvođači automobila diljem svijeta testiraju autonomna vozila, a očekuje se da će mobilne mreže nove generacije, koje osiguravaju brzi prijenos podataka i široki frekvencijski pojas, ubrzati taj proces. Telia ostvaruje otprilike trećinu prihoda prodajom komunikacijskih usluga poslovnim klijentima i procjenjuje da će upravljanje voznim parkom i druge usluge vezane uz 5G biti među vodećim područjima rasta. "Brojni su primjeri uporabe (te tehnologije) i grade se mreže da bi se iskoristile prednosti (koje donosi)", rekla je izvršna direktorica Telie Allison Kirkby.

Švedska će u studenome dodijeliti koncesije za frekvencije za mobilnu infrastrukturu 5G i Telia se sprema sudjelovati na natječaju koji je trebao biti održan u 2018. godini, ali je vlada provela "dosta vremena" rješavajući sigurnosne probleme, rekla je Kirkby za Reuters. H
Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku