Regija
U OKVIRU PRJEKTA „SLATINO, ZAŽELI!“

Tribina i panel-rasprava o zapošljavanju starijih žena
Objavljeno 28. rujna, 2020.

SLATINA
U dvorani Poduzetničkog inkubatora u Slatini Lucija Pranjić, studentica na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, održala je prezentaciju o sociološkom problemu nezaposlenosti žena starije životne dobi pod nazivom „50+ žene su zaposlenice za mene!“. Bio je to uvod u panel-raspravu o toj temi, a cijeli događaj bio je jedna od brojnih aktivnosti projekta „Slatino, zaželi!“, čiji je nositelj Grad Slatina.

Lucija Pranjić ukratko je predstavila aktivnosti žena i njihov položaj u društvu kroz povijest, a iznijela je također statističke podatke i teoretski okvir u borbi protiv velike nezaposlenosti žena u dobi iznad 50 godina. Od 139.924 nezaposlene osobe u Hrvatskoj, 76.560 je žena, a 45.961 osoba starija je od 50 godina. U Virovitičko-podravskoj županiji ukupno su 4.863 nezaposlene osobe, 2.646 je nezaposlenih žena, a 785 je starijih od 50 godina. Zaključila je da su žene doista ranjiva skupina nezaposlenih osoba koje imaju otežan pristup tržištu rada.  
Kao ključna „oružja“ u borbi protiv problema nezaposlenosti starijih žena Pranjić je navela pravodobnu i pravilnu kvalitetnu edukaciju kako bi se žene koje su trenutačno nezaposlene uopće osposobile da bi mogle konkurirati na tržištu rada.
– To se može postići korištenjem EU fondova, državnih projekata i pravilnom implementacijom nacionalne strategije zapošljavanja žena iz teorije u praksu. Porazno je da danas moramo još uvijek na ovaj način rješavati problem nezaposlenosti i neuključenosti žena u socijalni život. Panel-rasprava  je pokazala da u institucijama načelno postoji interes i aktivnosti kako bi se riješili problemi velike nezaposlenosti žena, ali, naravno, teorija uvijek pokazuje jedno, a praksa drugo, stoga ćemo kroz projekt „Zaželi“ nastojati razuvjeriti, kako te nezaposlene žene, tako i nas u tim institucijama, da se zaista na tom području nešto radi. – rekla je Lucija Pranjić.

U panel-raspravi sudjelovali su direktorica HGK Županijske komore Virovitica Kristina Pleša, predstojnik Područnog ureda HZZ-a Virovitica Hrvoje Belobrk, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Diana Zelenka, predsjednik Udruženja obrtnika Slatina Zlatko Šomođi te obrtnik i donedavni predsjednik HOK-a VPŽ Zoran Horić. Prisutni su bili voditeljica projekta Marija Fumić, koja je uvodno pozdravila sve prisutne i predstavila goste, predstavnici partnera u projektu i čelni ljudi gradskih ustanova i udruga.Petar Žarković

21 osoba skrbi o 105 korisnika
Projekt „Slatino, zaželi!“ financira se bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Projekt je vrijedan 3.613.893,17 kuna, traje 30 mjeseci i zapošljava 21 osobu koje zbog svojih godina teže pronalaze posao, a koje 24 mjeseca skrbe o 105 korisnika, starijih osoba i onih kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike