Sport
LUDA VEČER U GRADSKOM VRTU

Dramatičan Bjeličin debi pred očima osječke publike
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Neobična utakmica imala je i takvog junaka, već pomalo zaboravljenog Alena Grgića

Oh, kakva je to drama bila! Nogometaši Osijeka svladali su Goricu i došli do treće uzastopne prvenstvene pobjede, a utakmica je imala baš sve atribute zbog kojih se voli nogomet.


Nakon više od dva mjeseca navijači su opet mogli biti na tribinama, bila je to prva utakmica Nenada Bjelice kao trenera pred osječkom publikom, a 100. Petra Bočkaja u bijelo-plavom dresu. Od početka se osjetilo kako su se ljudi zaželjeli nogometa, atmosfera u Gradskom vrtu bila je baš poticajna, a zauzvrat gledatelji su dobili ludo napet i neizvjestan susret koji je na koncu imao hepiend za osječku momčad.

Ne može bez drame

Tako neobična utakmica morala je izroditi istog takvog junaka. Alen Grgić već je pomalo bio zaboravljen, jer je gotovo godinu dana bio izvan stroja zbog ozljede križnih ligamenata. Otkako je sjeo na klupu Osijeka Nenad Bjelica je, pak, Grgiću jasno dao do znanja kako ima plan za njega, a prema kojem ga se nema namjeru odreći. S tom novom dozom samopouzdanja Grgić je zabio za pobjedu u sedmoj minuti sudačke nadoknade. Bio je to njegov prvi pogodak nakon nešto manje od dvije godine, a zanimljivo je kako je i posljednji put kada je bio strijelac zabio baš Gorici, također za pobjedu od 2:1. Bilo je to još 9. prosinca 2018., u Velikoj Gorici. Nije to bila nimalo laka utakmica za bijelo-plave, jer Velikogoričani su se pokazali kao žilav suparnik koji nije slučajno drugoplasirana momčad HNL-a. Osijek je imao apsolutnu kontrolu utakmice, gosti su do izjednačujućeg pogotka koji je zabio Lovrić u 84. minuti (to mu je već peti pogodak koji je zabio Osijeku u Gradskom vrtu nap.a.), bili bez udarca u okvir vrata, gotovo posve bezopasni, ali je onda opet "iz ormara ispao kostur" Osijekove samodestrukcije. Ndockytova pogreška mogla je biti skupa, ali još je skuplje moglo biti to što bijelo-plavi nisu uspjeli dokrajčiti grogiranog suparnika koji je posljednjih 20-ak minuta igrao s čovjekom manje. I tako smo dobili vrlo dramatičnu završnicu susreta koja nikoga nije mogla ostaviti ravnodušnim. Svi skupa smo se nauživali malo straha, ali time je pobjeda bila slađa, a slavlje u Gradskom vrtu nešto razuzdanije nego inače. Publika na svojoj povratničkoj utakmici nije mogla tražiti više na planu uzbuđenja. Što se igre tiče, Osijek tehnički nije pružio baš savršenu partiju, ali nedostatke je nadomjestio željom i zalaganjem.


- Ostat će mi ova utakmica u dugom sjećanju, jer je za mene prva pred osječkom publikom, otkako sam preuzeo momčad. Zaista je bilo dramatično, a pobjeda je apsolutno zaslužena. Ne osvajaju se ovako bodovi baš svaki dan, drago mi je što su nas navijači nosili 97 minuta da bismo im na kraju pružili ovo rezultatsko zadovoljstvo. Mislim da nam je momčad pružila mnogo u smislu angažmana i igre, zaslužila je zatvoriti utakmicu i mnogo ranije. Nažalost, zbog jedne naše individualne pogreške vratili smo Goricu u život, na kraju pokazali karakter, pravu reakciju i zasluženo pobijedili - rekao je nakon susreta Nenad Bjelica, trener bijelo-plavih.
Najbolje tek dolazi

Očito je kako više nećemo morati razbijati glavu zbog "ovakvog ili onakvog" garda osječke momčadi. On će uvijek biti pobjednički, a dramatični trijumfi poput ovoga samo "bildaju" samopouzdanje. Nakon susreta trener je podvukao još jednu bitnu stvar:


- Ono što mi imponira i što me veseli jest radost igrača na klupi, svi su skočili, pa i oni koji su igrali, kao i svi drugi koji nisu. To govori da dišemo kao jedan, i da smo prava momčad, a na taj način možemo postići velike ciljeve.
Bez kolektivnog duha nikada nije bilo sreće, ali ono što Osijek ima u individualnoj kvaliteti u HNL-u posjeduje samo Dinamo. Ramon Mierez je nevjerojatan. Opasan je k‘o sam vrag, uvijek blizu lopte, uvijek "na vratu" suparničkim braničima, a nije konačni egoist. Rado će razigrati suigrače. Ma, njegov nogomet nije lako opisati riječima, to jednostavno treba doći gledati. Vedran Jugović je pak pravi "motor" koji vuče ovu momčad, Bohar je u svom debiju dao naslutiti svoje kvalitete. Uz ostale već dokazane igračke vrijednosti koje imaju bijelo-plavi najbolje od sebe tek trebaju početi isporučivati. Za otprilike mjesec dana saznat ćemo prave mogućnosti ove momčadi, iako već i danas ona izgleda obećavajuće.


Dalibor Keler
OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme ugodno. Teren dobar. Gledatelja: 2170. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) – 6,5. Strijelci: 1:0 Mierez (45-11m), 1:1 Lovrić (84, 2:1 Grgić (90+7). Žuti kartoni: Ndockyt (Osijek), Babec, Doka, Kahlina (Gorica). Crveni karton: Doka (Gorica).

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

OSIJEK          2 (1)

Ivušić 6, Igor Silva 6,5, Škorić 7, Majstorović 7, Jurčević 6,5, Žaper 6,5 (od 81. Grgić 6,5), Jugović 7, Pilj 6 (od 68. Kleinheisler 6), Bočkaj 6,5 (od 57. Ndockyt 5), Erceg 6,5 (od 68. Bohar 6,5), Mierez 7,5.

GORICA        1 (0)

Kahlina 6, Doka 5, Jovičić 5,5, Krizmanić 6, Čabraja 5,5, Babec 5,5 (od 68. Musa 5,5), Čanađija 6, Špikić 5,5 (od 68. Delphi 6), Suk 6 (od 74. Kalik -), Lovrić 6,5 (od 90. Dvorneković -), Matar 6 (od 78. Hamad -).
DANAS PREDSTAVLJANJE VUKOVIĆA, ŠPOLJARIĆ U ISTRI 1961
 
Trener bijelo-plavih Nenad Bjelica još nije do kraja završio modeliranje momčadi. Danas bi službeno trebao biti predstavljen Josip Vuković, 28-godišnji veznjak koji je postao četvrti igrač koji je u Gradski vrt stigao otkako je Bjelica preuzeo sve konce klupske sportske politike. Vuković je prošao liječničke preglede i potpisao je dvogodišnji ugovor s bijelo-plavima. Inače, Bjelica je odredio i kontingent igrača koji će početi dokazivati se kroz posudbe. Njih predvodi Josip Špoljarić koji odlazi u Istru 1961 na posudbu do kraja sezone. U istom smjeru mogao bi krenuti i Todor Todoroski, a na posudbe bi trebali otići još Luka Marin i Robert Ćosić. Za obojicu je zanimanje pokazao Šibenik, a Ćosića bi rado u svojim redovima vidio i drugoligaš Rudeš.
1:0

Doka je igrao rukom prilikom Mierezova udarca prema vratima, pa je dosuđen kazneni udarac koji je Mierez pretvorio u pogodak
1:1

Ndockyt je pogriješio na 30-ak metara od Osijekovih vrata, lopte se dočepao Delphi, poslužio Lovrića koji je sa 17 metara pogodio donji desni kut
2:1

Mierez je proigrao Bohara čiji je udarac Kahlina odbio, na loptu je naletio Grgić i poslao je u mrežu
zaboravljeni junak
GRGIĆ ZABIO NAKON GOTOVO DVIJE GODINE
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

DENIS KRSTANOVIĆ, TRENER BSK-A

Šibenik se nije javio, ne nude stimulaciju

Najčitanije iz rubrike