Ekonomija
ISTRAŽIVANJE

New York vodeći financijski centar
Objavljeno 28. rujna, 2020.
New York je zadržao prvo mjesto na svjetskoj ljestvici financijskih centara, a London se učvrstio na drugom mjestu uoči potpunog izlaska Velike Britanije iz Europske unije, pokazuje objavljeno istraživanje. Indeks globalnih financijskih centara (GCFI) temelji se na istraživanju koje provodi Z/Yen grupa u partnerstvu s Kineskim razvojnim institutom, a uključuje anketu 8549 stručnjaka u financijskom sektoru i njihovih više od 54.500 ocjena. Financijski stručnjaci ocjenjuju političku stabilnost, regulatorno okruženje, dostupnost kvalificiranih radnika, kvalitetu života, infrastrukturu, dostupnost kapitala, likvidnost na tržištu, ugled i kulturnu raznolikost.

"GFCI 28 pokazuje povećano povjerenje u vodeće financijske centre, ali i općenito smanjenje povjerenja u druge centre", rekao je Michael Mainelli, izvršni predsjednik Z/Yen-a.

Rezultati indeksa pokazuju veće oscilacija zbog neizvjesnosti vezane uz trgovinu, političku stabilnost i ekonomski utjecaj pandemije koronavirusa, dodao je Mainelli.

"Novi načini rada predstavljaju izazov konceptu tradicionalnog financijskog centra. Primjerice, gledano iz fizičke perspektive, COVID-19 ima razorne ekonomske posljedice po City of London, ali financijske usluge u jugoistočnoj Engleskoj ostvarile su dobru godinu", priopćili su.

Šangaj je na ljestvici pretekao Tokio i zauzeo treće mjesto, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hong Kongu i Singapuru.

Iako je London u najnovijem istraživanju smanjio zaostatak za New Yorkom, neki ispitanici smatraju da bi Brexit mogao kratkoročno i srednjoročno smanjiti atraktivnost glavnog britanskog grada kojeg su globalne banke do sada koristile kao ulaznu točku u EU. Nakon isteka tranzicijskih aranžmana za Brexit 31. prosinca City of London izgubit će neograničeni pristup Europskoj uniji i njegov će pristup klijentima u EU-u biti neujednačen, podsjeća Reuters. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana