Regija
PRENAMJENA ZGRADE

Novi dom za dvije škole, studij, udruge...
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Zgrada takozvane Mađarske škole prije dvije godine darovana je na raspolaganje Gradu Vinkovcima
VINKOVCI

Kada je prije dvije godine država napokon darovala zgradu Mađarske škole Gradu Vinkovcima, odmah se počelo nagađati kako je to idealno mjesto za smještaj Glazbene škole Josipa Runjanina, koja sada djeluje na nekoliko lokacija raštrkanih po gradu.

Kao što je pri potpisivanju ugovora o darovanju najavio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, krenut će se u izradu projektne dokumentacije za obnovu, uređenje i prenamjenu zgrade školskim aktivnostima. Grad Vinkovci objavio je informaciju vezanu uz projekt Izrada projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci, a projektno-tehnička dokumentacija, koja će biti izrađena kroz ovaj projekt vrijedan nešto više od milijun kuna, od čega su 85 posto nepovratna sredstva EU-a, odnosi se na obnovu i prenamjenu zgrade Mađarske škole.

Kako kaže Tena Matošević, projektna asistentica u Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, projektom je obuhvaćena glavna zgrada ukupne površine 4706 četvornih metara, koja je u jako derutnom stanju i ne koristi se već dulje vrijeme, a u njoj su bile smještene službe Hrvatskih željeznica i zdravstvene ambulante te razne udruge. Ostali objekti koji se nalaze s dvorišne strane rješavat će se kroz nove projekte. Tena Matošević podsjeća kako će u zgradi svoj prostor imati Glazbena škola Josipa Runjanina, Visoka škola za informatiku s inovacijsko-razvojnim centrom, koja je u procesu osnivanja u suradnji s Visokom školom za informacijske tehnologije Zagreb te Studij drvne tehnologije.

- Kroz projektni zadatak bit će definirano koliko je prostora potrebno ovim obrazovnim ustanovama. Ostatak prostora bit će raspodijeljen na obrazovne i športske udruge, ovisno o njihovim potrebama, a dio prostora, poput, primjerice kantine, bit će zajednički. U konačnici obnovljeni objekt bit će u potpunosti prilagođen potrebama razvoja suvremenih programa i sadržaja u obrazovanju i športu, a cilj mu je dugoročno pridonijeti porastu broja mladih sa završenim visokim obrazovanjem i to stvaranjem pretpostavki za razvoj visokog obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada te poboljšanje dostupnosti visokog obrazovanja u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji – kaže Matošević.

Dodaje kako je trajanje projekta do 15. svibnja 2023., a nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije slijedi apliciranje za sredstva za same radove na rekonstrukciji velebne zgrade sagrađene 1911. u stilu mađarske secesije, a kojoj je dandanas sačuvan izvorni izgled.

Miroslav Flego
Tu su uvijek bile željezničke službe
U Mađarskoj školi, koju je svojedobno osnovalo Ravnateljstvo državnih željeznica u Budimpešti, zaslužno za nastanak i razvoj željeznice u vinkovačkom kraju, nastava se izvodila na mađarskom, pa su svi zaposlenici morali znati mađarski. Uvijek su tu bile željezničke službe, a nakon preustroja Hrvatskih željeznica tu je bila uprava HŽ-a, Sindikat željezničara, dvorane za kulturne, društvene i sportske aktivnosti željezničara, zdravstvena ambulanta za željezničare, a u dvorišnom dijelu i kasnije sagrađena kuglana. U dvorištu je bio i telekomunikacijski toranj, najviši UKT i TV toranj u Slavoniji, visok 104 metra, sagrađen 1962., koji je u jesen 1991. pogođen projektilima prepolovljen, a poslije su ostaci uklonjeni.
Možda ste propustili...

PRIZNANJA STIGLA I U NAŠICE

Taslak i Vitković su među najučiteljicama

DRŽAVNO NATJECANJE IZ INFORMATIKE

Boris Boronjek treći u državi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE U VALPOVŠTINI

Velike gužve, malo cjepiva,
liječnici prijetili i vrijeđali je

2

ISTOK RH ŽELE PRIBLIŽITI NJEMAČKOM TRŽIŠTU

Blue planet snima film o ponudi Slavonije i Baranje

3

NEMA STOKE, NEMA INTERVENCIJA

Četiri su veterinarske ambulante u Cvelferiji stavile ključ u bravu