Učionica

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek (su)organizator je više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova
Objavljeno 1. listopada, 2020.

Organizacija međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova vrlo je bitan dio promidžbe znanosti i struke kao i same institucije. PTFOS je organizator/suorganizator više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova: međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Ružičkini dani“, međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Hranom do zdravlja“, međunarodnog kongresa „Flour-Bread“ i hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-Kruh“, međunarodne konferencije „Voda za sve“, međunarodne studentske „GREEN“ konferencije, „Dana mladih istraživača“ te međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Food Industry By-Products“.

Također, PTFOS svake godine sudjeluje u organiziranju različitih događanja za opću populaciju (predavanja, tribina i radionica) u sklopu Festivala znanosti i Noć znanosti te organizira Školu kemije. Da je PTFOS atraktivan i da pruža zanimljivo osmišljene radionice i predavanja, svjedoči i brojka od preko 1000 posjetitelja svih dobi koji svake godine zakorače na PTFOS u vrijeme spomenutih događanja. Cilj je navedenih aktivnosti približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti kojom se Fakultet bavi, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Godine 2018. PTFOS je sudjelovao i u međunarodnom projektu Europska noć istraživača.

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Ružičkini dani“ okupljanje je znanstvenika i stručnjaka iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, biotehnologije, medicinske biokemije i farmacije te kemije u poljoprivredi i šumarstvu i zaštiti okoliša. Održavaju se od 1978. godine, tradicionalno u Vukovaru, u spomen na istaknutog hrvatskog znanstvenika i nobelovca Leopolda (Lavoslava) Ružičku. Ružičkini su dani interdisciplinarni skup kojemu je cilj promicanje izvrsnosti u znanstvenim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća kroz suradnju s gospodarstvom što je naglašeno i motom skupa „Danas znanost – sutra industrija”. Skup je ujedno i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva. Rad Skupa odvija se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja kao i sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata. Skup prate i brojne druge aktivnosti, od izložbi i predstavljanja opreme i uređaja do različitih društvenih događanja.

Međunarodna konferencija „Voda za sve“ organizira se u Osijeku od 2011. godine u povodu Svjetskog dana voda i u cilju okupljanja i razmjene iskustava znanstvenika i stručnjaka koji se u svojem radu bave problematikom zaštite, uporabe i očuvanja vodnog bogatstva, ali i drugim aspektima povezanosti vode i čovjeka te je mjesto okupljanja i uspostave suradnje znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Rad konferencije odvija se kroz plenarna predavanja, usmena i posterska priopćenja te sponzorirana predstavljanja gospodarskih subjekata. Očekivani su rezultati konferencije uspješno spajanje iskustava i znanja pojedinaca, tvrtki i institucija kako bi se unaprijedilo hrvatsko društvo kroz poticanje suradnje i razmjene znanja. U cilju popularizacije grana znanosti koje se bave očuvanjem vodnog bogatstva Republike Hrvatske u sklopu se konferencije provode i dva natječaja za studentice i studente preddiplomskih, diplomskih i integriranih studija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, svih znanstvenih i umjetničkih područja: Natječaj za dodjelu nagrade za najljepšu studentsku fotografiju na temu Svjetskog dana voda i Natječaj za dodjelu nagrade za najbolji studentski rad na temu Svjetskog dana voda.

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“ organizira se od 2008. godine i okuplja eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u središtu zanimanja hrana i utjecaj hrane na zdravlje u bilo kojem aspektu. Do sada se održavao u Tuzli, Splitu i Osijeku. U organizaciju su uključene institucije koje svaka na svoj način pokrivaju skup, a njihov broj i pripadnost različitim znanstvenim i stručnim područjima potvrđuju važnost teme i daju posebnu interdisciplinarnost ovome skupu. Skup se odvija kroz plenarna, usmena i posterska priopćenja u sekcijama: Nutricionizam, Dijetetika i dijetoterapija, Funkcionalna hrana i dodatci prehrani, Zdravstvena sigurnost hrane, Analiza hrane, Proizvodnja zdravstveno sigurne i nutritivno vrijedne hrane te Hrana i turizam.

Međunarodni kongres „Flour-Bread“ i hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-Kruh“ održava se od 1997. godine i dugogodišnja je smotra hrvatske i inozemne znanstvene i stručne djelatnosti iz područja tehnologije proizvodnje i prerade žita i brašna. Kongres je ujedno i prigoda susreta, razmjene iskustava i uspostave suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i iz gospodarstva. Odvija se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja, ali i kroz radionice sa stručnim predavanjima. Neke su od tema koje kongres uključuje: oplemenjivanje i kvaliteta žitarica, skladištenje i tehnologija mljevenja, analitičke i reološke metode, pekarstvo, poboljšivači i aditivi, škrob i modificirani škrobovi, ekstrudirani proizvodi i tjestenina, keksarski i slastičarski proizvodi, nutritivna kvaliteta žitarica, sigurnost proizvoda od žitarica, funkcionalni proizvodi od žitarica te žitarice kao obnovljivi izvori energije.

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Food Industry By-Products“ novi je skup u organizaciji PTFOS-a od 2020. godine. Cilj je skupa uputiti na problematiku nastanka, zbrinjavanja i iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije kroz interdisciplinaran pristup. Industrija hrane i pića globalno je jedan od najvećih industrijskih sektora, a istodobno proizvodnja hrane, počevši od poljoprivrede pa do finalizacije, ima iznimno velik utjecaj na okoliš i to preko uporabe resursa kao i preko emisije u okoliš. Tijekom proizvodnje hrane nastaje važna količina nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju opterećenje industriji, a u najboljem slučaju problem se rješava uporabom u hranidbi stoke. Budući da je riječ o velikoj količini materijala koji je zbog svojeg sastava jako podložan kvarenju, a koji često sadrži tvari koje se mogu upotrijebiti kao vrijedne sirovine u proizvodnji različitih prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, energije i na druge načine kvalitetnije iskoristiti, provode se brojna istraživanja koja su na tome području urodila nizom rješenja – od uporabe nusproizvoda prehrambene industrije u izolaciji različitih bioaktivnih sastavnica, proizvodnji biogoriva, preko hranidbe stoke do proizvodnje proizvoda za ljudsku prehranu, obogaćenih biološki vrijednim sastojcima i sa smanjenom kalorijskom vrijednošću i sl.

Međunarodna studentska „GREEN“ konferencija održava se od 2018. godine u Osijeku i okupljanje je studenata prirodnih, biomedicinskih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti, iz Hrvatske i drugih zemalja, u cilju razmjene i nadogradnje njihovih znanja te promocija višedisciplinarnog pristupa području zaštite okoliša, primjene smjernica održivog razvoja te ostvarivanju zdravijeg načina života. Rad konferencije odvija se kroz plenarna predavanja, usmena i posterska priopćenja, kroz sekcije: Prirodne znanosti, Biomedicina i zdravstvo, Tehničke znanosti, Biotehničke znanosti, Društvene znanosti, Humanističke znanosti te Interdisciplinarno područje znanosti.

Znanstveni skup „Dan mladih istraživača“ održava se u Osijeku od 2018. godine radi okupljanja mladih znanstvenika i istraživača Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji pripadaju srodnim područjima znanosti. Skup pruža priliku mladim istraživačima (doktorandima i poslijedoktorandima) predstavljanje svojih rezultata istraživanja, upoznavanje i razmjenu ideja te prikupljanje novih znanja i iskustava. Na skupu se mladi istraživači mogu predstaviti usmenim izlaganjem znanstvenih istraživanja nastalih izradom doktorske disertacije i/ili sudjelovanja na znanstvenim projektima. Misao je vodilja organiziranja skupa „Dan mladih istraživača“, osim poticanja interdisciplinarnosti, omogućiti razmjenu i stvaranje novih ideja i prijateljstava te uvelike doprinijeti stjecanju znanja, vještina i kompetencija neophodnih za rad na znanstveno-istraživačkom i nastavnom polju.

Noć znanosti na PTFOS-u popularizacijska je aktivnost kojoj je cilj popularizacija znanosti, odnosno približavanje i prilagođavanje znanstvenih sadržaja STEM područja učenicima srednjih i osnovnih škola, ali i ostaloj zainteresiranoj publici. Cilj je prije svega motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Organizira se na PTFOS-u od 2017. godine gdje profesori, asistenti, istraživači i studenti Fakulteta osmišljavaju niz zanimljivih radionica i predavanja. Radionice su ponajprije namijenjene učenicima srednjih škola koji su i mogući budući studenti Fakulteta. Eksperimenti kroz program radionica uključuju različite kemijske pokuse, prehrambene tehnologije, senzorske analize i zdravu prehranu, ali i razvoj biljne kozmetike. Program je osmišljen u svrhu promocije i približavanja znanstveno-istraživačkog rada ponajviše srednjoškolcima, a time i privlačenja srednjoškolaca, posebice nadarenih, za nastavak obrazovanja u STEM području (biotehničkim i prirodnim znanostima).

„Škola kemije na PTF-u“ organizira se na PTFOS-u od 2016. godine u obliku radionica namijenjenih učenicima trećih razreda osječkih gimnazija. Program radionica osmišljen je kao promidžbeno-edukacijski prikaz osnova rada u kemijskom laboratoriju kroz razne zanimljive eksperimente. Eksperimenti koje program uključuje jednostavni su, zanimljivi i prilagođeni učenicima gimnazija koji se u svojem dosadašnjem školovanju nisu susreli s radom u kemijskom laboratoriju. Nizom eksperimenata učenicima se teži na zanimljiv način predočiti što rad u kemijskom laboratoriju podrazumijeva. Radionice obuhvaćaju zanimljive pokuse koje učenici samostalno izvode pod nadzorom nastavnika, asistenata i tehničara Fakulteta. Zanimanje učenika uvijek je veliko, s pozitivnim komentarima učenika kao i nastavnika osječkih gimnazija. Učenici se također imaju priliku upoznati i s istraživanjima koja se provode na Fakultetu u sklopu brojnih znanstveno-istraživačkih projekata, završnih, diplomskih i doktorskih radova kao i sa suvremenom znanstveno-istraživačkom opremom koja se koristi a Fakultetu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike