Regija
KNJIGA PROF. DUBRAVKA MARIČIĆA ''MOJA SJEĆANJA NA SLAVONSKO-PODRAVSKU ŽELJEZNICU''

Gutmannova željeznica imala je značaja utjecaj na razvoj turizma općine Čačinci
Objavljeno 26. rujna, 2020.

ČAČINCI

U organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci u Hrvatskom domu kulture održano je predstavljanj knjige profesora Dubravka Maričića iz Belišća pod nazivom ''Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu''. Maričić je predstavio Čačinčanima svoj dugogodišnji rad na istraživanju povijesti te željeznice uz koju je vezana bogata povijest ovoga kraja. Uz autora, knjigu su promovirali Ana Vazdar te glavni urednik knjige Vladimir Vazdar koji je u svom izlaganju pročitao i recenziju dr. sc. Dinka Župana.

Autor je istaknuo kako je knjiga i rezultat njegovih obiteljskih sjećanja, budući da je većina članova njegove obitelji radila na željeznici:
– Priča oko ove knjige krenula je s prikupljanjem starih fotografija željeznice s kojima sam priredio nekoliko izložbi. Nakon toga su me ljudi zaustavljali i nudili nove fotografije, stare dokumente vezane uz željeznicu, razne podatke i tako, malo po malo, skupljao sam sve na jedno mjesto i počeo stvarati knjigu. Moja je obitelj bila dio povijesti ove željeznice, od djeda Ivana koji je bio djelatnik željeznica u orahovačkom Radlovcu, djedov brat i njegov sin i na kraju moja majka i otac te moja dva ujaka - svi su radili na željeznici tako da je obitelj i s majčine i očeve strane živjela uz i sa željeznicom, rekao je Maričić te se prisjetio kako je došao do pojedinih fotografija među kojima je posebno govorio o jednoj iz 1884. godine na kojoj je zabilježeno otvorenje ceste svetog Roka Lovinac na Velebitu uz nazočnost cara Franje Josipa, a vezana je uz njegovu obitelj:

– Moji su preci živjeli u svetom Roku, a tek su poslije I. Svjetskog rata došli u Slavoniju, odnosno baš u Orahovicu, ispričao je Maričić te se posebno osvrnuo na činjenicu kako je Slavonsko-podravska željeznica znatno pridonijela razvoju turizma na području općine Čačinci.

- Ova je knjiga obuhvatila i dio o turizmu na području općine Čačinci, a riječ je o Jankovcu. To su počeci razvoja turizma u ovom kraju. Kada je grof Janković bankrotirao prodavao je imanje na Jankovcu, odnosno onu lovačku kuću ili ljetnikovac, a kupio ga je Gutmann koji je bio i prvi predsjednik Planinarskog društva ''Bršljan'' Osijek. Pruga je išla sve do Slatinskog Drenovca, prema Slatini preko Voćina i na drugu stranu prema Mađarskoj do Szentlorinca. Trak prema Voćinu zanimljiv je jer su planinari i gospoda iz Osijeka tom prugom dolazili na odmor na Jankovac, a pronašao sam i podatak kako je u jednoj sezoni na Jankovcu preko ljeta bilo i više od pet tisuća ljudi. U knjizi se nalazi i fotografija vlaka prepunog radnika iz Belišća koje je željeznica vikendom  besplatno prevozila do Jankovca na odmor. Kako sam i naglasio, Gutmannova željeznica je imala značajan utjecaj na razvoj turizma na ovom području, zaključio je autor.

U razgovor su se potom aktivno uključili i mještani među kojima je prednjačio strastveni istražitelj povijest i sakupljač starih fotografija Čačinaca Mirko Štefok.      

Vladimir Grgurić

Najčitanije iz rubrike