Regija
URUČENA JAVNA PRIZNANJA GRADA VUKOVARA

Počasnim građaninom
proglašen Aleksandar Durman
Objavljeno 25. rujna, 2020.

U prostoru Gradskog muzeja Vukovar održana je svečanost dodjele javnih priznanja Grada Vukovara za 20 laureata.
Nagradu za životno djelo primili su književnik Pavao Pavličić i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić, dok je počasnim građaninom proglašen dr.sc. Aleksandar Durman, za izniman doprinos istraživanju i razvoju vučedolske kulture te promicanje Vučedola i Vukovara.

Durman je izjavio kako nikada nije pomišljao da će dobiti tako veliku nagradu.
- Netko je moj rad prepoznao. Od 1981. godine kopam na Vučedolu i kroz četiri desetljeća sam naučio kako možemo svijetu pokazati da je u vrijeme kada je vučedolska kultura živjela to bila najviša razina civilizacije u svijetu - rekao je Durman, naglasivši kako je iznimno važno poznavati svoju povijest..
Hrvatski akademik i književnik Pavao Pavličić naveo je kako je gotovo sve što je pisao bilo na neki način vezano uz njegov rodni Vukovar, ističući kako mu ova nagrada znači više od svih koje je do sada dobio. U ime svih laureata obratila je Ružica Marić te zahvalila Gradskom vijeću Vukovara i čelnicima grada na Dunavu koji su prepoznali njihov dugogodišnji rad i nagradili ga.
- Vukovar je grad mira, tolerancije i ljubavi, grad u kojem sigurno vrijedi živjeti - rekla je ravnateljica muzeja.
Jedan od dobitnika Medalje Grada Vukovara, general-bojnik Hrvatske vojske Damir Krstičević, naglasio je kako je ta nagrada priznanje svim članovima prošle Vlade RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem jer su zajedničkim radom uspjeli vratiti HV u Vukovar.
- Bilo je mnogo onih koji su govorili kako u tome nećemo uspjeti, međutim bili smo uporni kao što su bili uporni i hrvatski branitelji i 2017. godine smo to i uradili - istaknuo je Krstičević.
Gradonačelnik Ivan Penava je podsjetio kako se javna priznanja Grada Vukovara dodjeljuju jednom u četiri godine, jer su težili kvaliteti.
- Laureati su ljudi koji kroz višegodišnje aktivnosti rade za boljitak Vukovara, svatko u svom području djelovanja. Imena dobitnika su respektabilna, ne želim nikoga izdvajati i svi su dobitnici zaslužili priznanje zajednice u čijem interesu rade - poručio je Penava.

D. Korpoš

Možda ste propustili...

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike