Novosti
NIKOLINA BRNJAC MINISTRICA TURIZMA I SPORTA

Naša prekrasna Slavonija ima puno za ponuditi turistu
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Svim turističkim djelatnicima, čitateljima i turistima čestitam Svjetski dan turizma. U 2020. godini promijenio se način putovanja. Fokus u turizmu preusmjeren je na zdravlje i sigurnost, a djelatnici u turizmu pokazali su kako mogu biti inovativni i brzo se prilagođavati.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana turizma je "Turizam i ruralni razvoj". Ove godine temom povezanosti turizma i ruralnog razvoja naglašavamo nužnost odgovornog i održivog turizma koji počiva na brizi za okoliš, poštovanju lokalne kulture i običaja, interakciji turizma i lokalne zajednice, lokalnih proizvođača hrane i ugostitelja.

Hrvatska predstavljena u svojem bogatstvu, posebnosti i raznolikosti nezaobilazna je destinacija za sve koji "pune baterije" prirodom. Zaštićena prirodna baština pokretač je održivog razvoja turizma i održivog ruralnog razvoja. Zaštitom baštine čuvamo i prepoznatljive mirise, boje, zvukove i okuse svih turističkih destinacija.

Ministarstvo turizma i sporta već dugi niz godina provodi različite programe usmjerene povećanju turističke konkurentnosti na ruralnim područjima. Tijekom posljednje tri godine kroz program "Konkurentnost turističkog gospodarstva" sufinancirano je više od 300 projekata s preko 12 milijuna kuna koji su usmjereni na unaprjeđivanje smještajnih kapaciteta i dodatnih sadržaja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji uključuju sportsko-rekreativne, konjičke, lovne i ribolovne, aktivne i pustolovne, cikloturističke, kreativno-edukativne sadržaje, sadržaje vezane za etnozbirke i tradicijske zanate, te poljoprivredne aktivnosti namijenjene turistima.

Naša prekrasna Slavonija ima puno za ponuditi turistu. Spoj je bogate kulturne baštine, prirodnih ljepota i sve bogatije gastronomije, koja je ključni motiv posjeta Hrvatskoj. Brendiranjem destinacije jačamo lokalno gospodarstvo. Kvalitetni turistički proizvodi na ruralnim područjima poticaj su za rast poljoprivredne proizvodnje koja prati pojačanu potražnju za domaćim proizvodima.

Samo uz kontinuiran trud i entuzijazam možemo Hrvatsku činiti uspješnom destinacijom. Ministarstvo turizma i sporta kontinuirano pruža podršku ljudima i krajevima koji žive od turizma, posebno na ruralnom prostoru i posebno u ovim izazovnim vremenima. Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojemu se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije, održivije i još uspješnije.

Dario Kuštro
Hrvatski turizam budućnosti je onaj u kojemu se sve hrvatske destinacije razvijaju ravnomjernije
Možda ste propustili...