Novosti
ONLINE UVID

Saznajte sve o narodnom bećarcu
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Hrvatska je jedna od zemalja s najviše nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a u Europi. Riječ je o ukupno 17 kulturnih dobara za koje su Google Arts & Culture i Hrvatska turistička zajednica omogućili online uvid. Ova bogata hrvatska nematerijalna baština odnedavno je tako svjetskoj javnosti dostupna na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Samo neki od primjera obuhvaćenih u projektu izrada je čipke od Agave, viteški turnir Sinjska alka, tradicionalna tribunjska utrka magaraca. U projektu je obuhvaćeno i Nijemo kolo s područja Dalmatinske zagore, klapsko pjevanje, prezentirano je umijeće pripreme zagorskih štrukli. Na diku i ponos ravne Slavonije, opisana je i narodna pjesma bećarac "koja ima oblik dvostiha koji se sastoji od dva deseterca, čije se zadnje riječi rimuju, a izvodi se u svatovima, ali i na svim drugim proslavama, jer su tekstovi pjesama humoristični i vedri"...

Korištenjem značajke Street View posjetitelji ove stranice mogu se i dodatno virtualno kretati po mnogim mjestima koja oduzimaju dah, a samo jednim klikom saznati dodatne informacije o hrvatskom blagu, ili uroniti u fotografije visoke razlučivosti. Istražiti Korčulu, dom plesa mačeva Moreške, ili otputovati do Omiša, gdje se održava Festival dalmatinskih klapa. I, naravno, prilika je to za posjetiti Dubrovnik i njegovu okolicu, jer to je ipak jedno od najistaknutijih turističkih odredišta Mediterana.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića