Novosti
NOVO PRISTANIŠTE

Koronakriza je, nažalost, omela rekordnu najavu dolaska riječnih kruzera
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Duljine 60 i širine osam metara, četiri razine pristupa, povezanost s obalom dvama pristupnim mostovima - osnovni su to tehnički detalji pontona - novog riječnog pristaništa za putnike s adresom: rijeka Drava, Gornjodravska obala. Novi je to osječki infrastrukturni objekt vrijedan 13,8 milijuna kuna investitora Lučke uprave Osijek.

Ponton je projektiran da uz njega istovremeno mogu biti privezana dva kruzera, no tu su i drugi pristupi na koje će moći stati manji putnički brodovi - riječne jahte te, naposljetku, i mali čamci. Predviđeno je da ponton, dakle, bude u funkciji pristajanja riječnih plovila cijele godine, a ne samo kada je sezona kruzera.

Unatoč tom značajnom infrastrukturnom iskoraku, koronakriza je, nažalost, ove godine zaustavila sve aktivnosti i uplovljavanja novih putnika.

- Prošle smo godine imali 81 kruzer, a ove je u najavi bilo čak 150 kruzera. To je značajan rast, međutim na trenutne okolnosti nismo mogli utjecati. Naša sljedeća inicijativa bit će da Osijek postane i polazišna luka. To znači, osim putnika, ukrcaj goriva i ostalih dobara, zbog čega bi više čimbenika na našem području imalo značajne koristi - želja je Gorana Dijanovića, ravnatelja Lučke uprave Osijek.

Dario Kuštro