Novosti
TURISTIČKI BAROMETAR

Europa je u turizmu druga najteže pogođena od svih globalnih regija
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Prema najnovijem izdanju Svjetskog turističkog barometra, specijalizirane agencije Ujedinjenih naroda, tijekom prve polovine 2020. međunarodni dolasci turista pali su za 65 % jer su zemlje diljem svijeta zatvorile svoje granice i uvele ograničenja putovanja kao odgovor na pandemiju COVID-19. Posljednje izvješće pokazuje da su blokade uvedene tijekom prve polovine godine imale nemjerljive posljedice na međunarodni turizam te ugrozile milijune radnih mjesta i opstanak tvrtki.

Masovni pad međunarodne turističke potražnje u razdoblju siječanj - lipanj izazvao je gubitak od 440 milijuna međunarodnih dolazaka i oko 460 milijardi američkih dolara prihoda. To je otprilike pet puta veći gubitak u prihodima od turizma zabilježen 2009. godine usred globalne ekonomske i financijske krize.

Regije Azije i Tihog oceana prve su osjetile utjecaj COVID-19 i najteže su pogođene padom broja turista od 72 % u šestomjesečnom razdoblju. Europa je bila druga najteže pogođena od svih globalnih regija, s padom dolazaka turista od 66 % u prvoj polovini 2020. Trpjele su i Amerike (- 55 %), Afrika i Bliski istok (obje - 57 %).

UNWTO izvještava da je početkom rujna 53 % odredišta ublažilo ograničenja putovanja. No brojne su vlade i dalje oprezne.

Izgledno je da će smanjena potražnja za putovanjima i povjerenje potrošača i dalje utjecati na rezultate i tijekom ostatka godine.

U svibnju je UNWTO previdio tri moguća scenarija, predviđajući u 2020. pad međunarodnih dolazaka turista od 58 do 78 posto. Trenutačni podaci o trendovima do kraja kolovoza 2020. upozoravaju na pad potražnje od gotovo 70 posto.

Dario Kuštro
promjene trenda
l Najnoviji svjetski turistički barometar pokazuje koliko velik utjecaj ova pandemija ima na turizam, sektor o kojem ovisi egzistencija milijuna ljudi. “Međutim, sigurna i odgovorna međunarodna putovanja danas su moguća u mnogim dijelovima svijeta, a nužno je da vlade usko surađuju s privatnim sektorom kako bi se globalni turizam ponovno pokrenuo. Ključno je koordinirano djelovanje“, izjavio je Zurab Pololikashvili, glavni tajnik UN Svjetske turističke organizacije.

Moguće promjene trenda u 2021. godini ovisit će o postupnom ukidanju ograničenja putovanja, dostupnosti cjepiva ili liječenja i povratku povjerenja putnika. Unatoč tome, povratak na razinu 2019. u smislu dolazaka turista trajao bi između dvije i četiri godine, ističe Svjetskoj turističkoj organizaciji.
Možda ste propustili...

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece