Sport
TREĆE PRETKOLO EUROPSKE LIGE

Zekićevi ispali nakon jedanaesteraca, Jambor "ruletom" izbacio Vidu, Vrgoč ublažio poraz, Mudražija na Rijeku...
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Treće pretkolo Europske lige nije moglo proći bez iznenađenja. Jedno od njih priredio je još u srijedu Lech iz Poznana. Bivši klub Nenada Bjelice, na čijoj je klupi sjedio bivši vratar Osijeka Marko Malenica, kao gosti u Nicosiji svladali su Apollon sa čak 5:0. Strijelci za Poljake bili su Tiba (42. i 90.+2), Ishak (47.), Kaminski (58.) i Sykora (81.). Iznenađenje je svakako bio ispadanje turskog Besiktasa na domaćem terenu od portugalskog Rio Avea. Nakon 120 minuta igre bilo je 1:1, Besiktas je poveo preko Yalcina u 15. minuti, a produžetke i kasnije jedanaesterce RIo Aveu je donio Moreira u 85. minuti. Jedan od uspješnih izvođača jedanaesterca kod Rio Avea bio je i bivši igrač Osijeka Nikola Jambor, koji je ušao u igru u 79. minuti. U obrani Rio Avea cijeli susret je odigrao Brođanin Toni Borevković, a zanimljivo Domagoj VIda odgledao je ispadanje svoje momčadi s klupe, odnosno po novom normalnom, iz prvog reda tribina.


Od Europe su se oprostile i dvije osječke kolonije, one u Moldaviji i Litvi. Sheriff iz Tiraspola, koju vodi bivši trener Osijeka Zoran Zekić, nije uspjela kod kuće pobijediti irski Dundalk. Nakon 120 minuta igre bilo je 1:1, Sheriff je poveo preko Posmaca u 8. minuti, a izjednačio je Murray u sučevoj nadoknadi prvog poluvremena. Kod izvoeđanja jedanaesteraca jedan igrač Sheriffa (Obilor) nije realizirao svoj pokušaj pa je Irska dobila predstavnika u play-offu. Za Sheriff je cijelu utakmicu branio Zvonimir Mikulić, Benedik Mioč je izašao iz igre u prvom produžetku. Moći će Zekić i njegovi igrači žaliti za propuštenim jer bi u slučaju prolaska u četvrtom pretkolu kod kuće dočekali KI s Farskih Otoka, koji je vrlo uvjerljivo sa čak 6:1 svladao DInamo iz Tbilisija.


Litavska Suduva, na čijim je vratima branio bivši vratar Osijeka Ivan Kardum, a u napadu je igrao Josip Tadić, dok je Domagoj Pušić ušao u 66. minuti poraženi su na gostovanju kod finskog KuPS-a s 2:0. Robert Mudražija ušao je u igru u 53. minuti, a Karlo Bartolec nije ni ulazio u igru u sastav Kopenhagena koji je s 3:0 svladao poljski Piast. U play-offu Kopenhagen će dokekati Rijeku.


Korak do plasmana u skupinu Europske lige stigao je i Basel, koji je u drugom pretkolu izbacio Osijek. Švicarski je predstavnik u trećem pretkolu svladao kod kuće ciparski Anorthosis s 3:2. Basel je do 21. minute vodio s 3:0, da bi Anorthosis pred kraj prvog poluvremena smanjio na 3:1, a strijelac je bio bivši stoper Osijeka Branko Vrgoč, koji je zajedno s bivšim reprezentativcem Hrvatske Gordonom Schildenfeldom i ovaj put činio stoperski par. U nastavku je Anorthosis postigao još jedan pogodak, ali su ostali kratki pa se u play-off plasirao Basel.
Slovenski prvak Celje, minimalno je poražen u Armeniji kod Arata nakon produžetaka. Domaći su gol vrijedan prolaska postigli u 111. minuti. Kod gostiju na krilu je sve do 112. minute igrao bivši junior Cibalije Ivan Božić. Jedan je rođeni Vinkovčanin imao sve do ovoga (pret)kola zapaženu ulogu u momčadi slovačke Dunajske Strede koja je na gostovanju u LInzu kod Laska poražena sa čak 7:0 što je bio i najuvjerljiviji ostvareni rezultat u ovom kolu. Naime, za momčad Dunajske Strede, osim bivšeg igrača Hajduka Andrije Balića, nastupa i napadač rođeni Vinkovčanin 21-godišnji Marko Divković. Uklopio se u sivilo svoje momčadi pa je zamijenjen u 60. minuti. Inače, jedan od pogodaka za LASK LInz, postigao je stoper Petar Filipović, koji je jednu sezonu proveo u redovima Cibalije. Spomenimo kako je trener Glasgow Rangersa Steven Gerrard ovaj put "odmorio" kapetana Osijeka Bornu Barišića. I bez njegove pomoći su Rangersi kao gosti svladali nizozemski Willem II sa 4:0. Glasgow Rangers će u play-offu igrati protiv Galatasaraya, koji je izbacio splitskog Hajduka. K.L.
REZULTATI 3. PRETKOLA
Armenia Ararat - Celje 1:0 (produžetak), KuPS Kuopio - Suduva 2:0, Viktorija Plzen - Sonderjyske 3:0, Fehervar - Reims 4:1 (0;0), Rostov - Maccabi Haifa 1:2, Mura - PSV 1:5, Bešiktaš - Rio Ave 2:4 (1:1), Charleroi - Partizan 2:1 (1:1), CSKA Sofija - B36 Torshavn 3:1, Djurgarden - Cluj 0:1, Floriana - Flora Tallinn 2:4 (0:0), Malmö - LOKOMOTIVA ZAGREB 5:0, Riga - Celtic 0:1, Rosenborg - Alanyaspor 1:0, Škendija - Tottenham 1:3, FCSB - Liberec 0:2, Hapoel Beer-Sheva - Motherwell 3:0, Apoel - Zrinjski 4:2 (2:2), Koebenhavn - Piast Gliwice 3:0, Galatasaray - HAJDUK 2:0, Granada - Lokomotiva Tbilisi 2:0, Standard Liege - Vojvodina 2:1 (1:1) Sarajevo - Budućnost 2:1, Klaksvik - Dinamo Tbilisi 6:1, Šerif Tiraspol - Dundalk 3;5 (1:1) Wolfsburg - Desna 2:0, Lask Linz - Dunajska Streda 7:0, Legia Varšava - Drita 2:0, St. Gallen - AEK Atena 0:1, Milan - Bodo/Glimt 3:2, Basel - Anorthosis 3:2, Sporting - Aberdeen 1:0 Willem II - Rangers 0:4 i Apollon - Lech 0:5.
Možda ste propustili...

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

BAKLJA ZA OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU 2024.

Upaljen olimpijski plamen u drevnoj Olimpiji

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

Najčitanije iz rubrike