Mozaik
PREDSTAVLJEN PROGRAM I ŽIRIJI

Animafest donosi 40
filmova iz 27 zemalja
Objavljeno 25. rujna, 2020.
U Francuskom paviljonu Studentskog centra održana je konferencija za medije uoči početka 30. Svjetskog festivala animiranog filma, Animafesta Zagreb 2020., koji se od 28. rujna do 3. listopada održava u kinu SC-a, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Za Animafest 2020 prijavljeno je ukupno više od 1800 filmova, a u konkurenciji su i četiri hrvatska filma: “Arka” Natka Stipaničeva, hrvatsko-srpska koprodukcija “Umorstvo u katedrali” Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, spot “The Closing Door” Lucije Mrzljak za pjesmu oskarovca i dobitnika Emmyja Glena Hansarda te hrvatsko-estonski “Toomas ispod doline divljih vukova” Chintis Lundgren. Tu su autori neupitnih animacijskih klasika svih generacija, Andreasa Hykadea, Piotra Dumałe, Theodorea Usheva i Atsushija Wade, čiji se novi radovi prikazuju na Animafestu 2020. Ove godine program krase raznovrsnost animacijskih tehnika i šarolika tematska opredjeljenja.

U žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma, svojevrsnom svjetskom prvenstvu animacije, bit će francuska producentica i programska selektorica Clémence Bragard, animacijska novinarka i producentica filmske glazbe intrigantne biografije Nancy Denney-Phelps, talijanska autorica Martina Scarpelli, doajen našeg eksperimentalnog filma Vladislav Knežević i mlada mađarska zvijezda animacije Réka Bucsi. Pred njima je težak zadatak ocjenjivanja 40 filmova iz 27 zemalja. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma, koje broji 40 djela, besplatne su zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je te ga čine francuski autor i selektor Laurent Crouzeix, kineska umjetnica s francuskom adresom Hefang Wei i banjalučki redatelj, producent i profesor, idejni tvorac Animacikla, Mladen Đukić. Scarpelli, Bucsi i Wei boravak u Zagrebu iskoristit će i kako bi održale masterclassove namijenjene profesionalcima, ali otvorene i široj javnosti. Masterclassovi, njih ukupno sedam, među kojima se ističe i onaj Petera Ramseyja o nastanku Oscarom nagrađenog filma “Spider-Man: Into the Spiderverse”, dio su programa Animafest PRO kojega je perjanica, kao i svake godine, međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner VII (29. i 30. 9., Teatar &TD), također besplatan i otvoren za javnost. T.Kvorka
Ove godine program krase raznovrsnost animacijskih tehnika i šarolika tematska opredjeljenja
4

hrvatska filma: “Arka”, “Umorstvo u katedrali”, “The Closing Door” i “Toomas ispod doline divljih vukova”
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike