Kultura
DOBITNICI ZA 2019.

Oni sustavno štite i vrjednuju kulturnu baštinu
Objavljeno 26. rujna, 2020.
Za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj na elektroničkoj sjednici Odbora za dodjelu "Nagrade Vicko Andrić", donesene su odluke o dodjeli Nagrade za 2019. Nagrada za životno djelo dodijeljena je povjesničarki umjetnosti i danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru Lukreciji Pavičić Domijan zbog sveobuhvatnog prinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrjednovanju kulturne baštine.
Godišnju nagradu dobile u konzervatorice Konzervatorskog odjela u Puli: Nataši Nefat za vođenje i dovršetak projekta obnove jednog od najupečatljivijih istarskih kaštela te najznačajnijih mletačkih gradnji tog vremena u Istri, Kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu te Sandri Čelić Višnjić za vođenje i dovršetak projekta obnove jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre - Kaštela Petrapilosa (Kostel) u Buzetu. Obnova tih dvaju kaštela rezultat je provođenja sustavnog programa obnove srednjovjekovnih i renesansnih kaštela Istarske županije kojega od svoga osnutka 2000. provodi Konzervatorski odjel u Puli, a koja je realizirana putem projekta KulTERRA financiranim iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Odluku o nagrađenima donio je Odbor: Davor Trupković pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić. N.Vek.
Iločka baština
Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Milanu Kranjčeviću utemeljitelju udruge Katedra Čakavskog sabora, koji iako je po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik, s velikom ljubavlju i entuzijazmom već više od dva desetljeća intenzivno radi na očuvanju i popularizaciji čakavštine u Lici, ali i očuvanju bogate tradicijske baštine ličkog područja.
Možda ste propustili...

USKORO I ENGLESKO IZDANJE ROMANA JASNE HORVAT

Osječanka na otoku Marka Pola predstavila "Vilijun"

PONOVNO UZ ŠEFA DIRIGENTA ENRICA DINDA

Simfonijski orkestar HRT-a odaje počast Beethovenu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEH POŽEŽANA

Matošević sveukupna pobjednica

2

NOVA KNJIGA MALE SLATINSKE BIBLIOTEKE

Župnik Udovičić svoje župljane 26 godina snažio je vjerom i blagoslovom

3

PROGRAMSKI SVE ZANIMLJIVIJI KELEMENOVI DANI

Ni nakon 26 godina slatinski festival nije posustao