Kultura
SAVEZ AMATERSKIH PUHAČKIH ORKESTARA

Prvi puta u povijesti Osijek je domaćin Smotre
Objavljeno 26. rujna, 2020.

Prvi put u svojoj povijesti dugovječna i važna manifestacija, Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, održat će se u Osijeku, i to u nedjelju, 27. rujna. Nastupit će ukupno 10 puhačkih orkestara i oko 200 glazbenika izvođača na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, gdje će u 16.15 započeti mimohod članova svih orkestara.

Slijedi svečano otvorenje Smotre u 17 sati te dvije koračnice u zajedničkoj izvedbi svih orkestara. Samostalnim nastupom u 17.30 prvi će se predstaviti domaćin Smotre - Osječki puhački orkestar (najmlađi orkestar u Savezu), slijede orkestri iz Jakšića, Belišća, Donjeg Miholjca, Valpova, Slavonskog Broda, Đakova, Požege, Našica i Virovitice, a od 21 sat nastupa osječki bend Sing, Song, Swing.

Ravnatelj Opere HNK-a u Osijeku, Filip Pavišić, ocjenjivač je Smotre, koju organiziraju Osječki puhački orkestar i Savez amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje uz potporu Ministarstva kulture i medija.

- Ponesite maske, pridržavajte se propisanih mjera i uživajte u zvucima puhačkih orkestara! Ulazak se ne plaća, koncert je na otvorenom (u slučaju kiše u Domu HV-a) i možete doći i otići kada god poželite. Dođite i počujte jer zvuci Smotre tog tipa nikada se nisu orili našim gradom! - pozivaju svoje sugrađane entuzijastični glazbenici, koje smo nedavno imali prigodu čuti u sklopu festivala orgulja orgOS.

- Svirali smo pokraj Drave, na tržnici, u parku, na utrci, na svečanom božićnom koncertu, na otvorenom kad se zbog epidemioloških mjera nisu održavale manifestacije u zatvorenom, ali svirati uz orgulje u crkvi na svečanom koncertu zbilja je poseban osjećaj - to smo osjetili mi izvođači, a vjerujemo i posjetitelji festivala orgOs koji su nas došli slušati - ističe mladi Domagoj Pećar, predsjednik Osječkog puhačkog orkestra, koji je u orkestru sedam godina.

- Osijek već jako dugo nije uopće mogao samostalno nastupati na Smotri jer je brojem članova bio premali. Čuo sam priče da je Osijek samostalno na Smotru išao 70-ih, a poslije toga prestao sve do prije 10 godina, ali ne samostalno već u sklopu orkestra iz Đakova... Tek su se ove godine stvorili uvjeti da budemo domaćini smotre, što je naša želja već nekoliko godina - zadovoljan je Domagoj Pećar. N. Vekić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike