Osijek
DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA

Županijska Zajednica povratnika najavila snimanje filma
Objavljeno 25. rujna, 2020.

Kolektivna tužba protiv Republike Srbije za naknadu ratne štete te dokumentarni film o prognanicima, kolokvijalno nazvan „Pravo na dom” dvije su značajne aktivnosti koje u narednom razdoblju planira Zajednica povratnika Hrvatske, podružnica Osječko-baranjske županije. Rečeno je to na Danima otvorenih vrata udruga gdje je Zajednica i udruga „Heroji Osijeka” građanima prvo u Belom Manastiru, a potom u Osijeku predstavila dosadašnji rad i prodijelila materijale vezane za projekt „Kultura sjećanja”.
- U posljednjih 20 godina sve je izraženija kultura zaborava pa mi tako imamo projekt „Kulture sjećanja” kroz koji se obilježavaju godišnjice značajne za neke događaje kao što je pokušaj povratka prognanika u Antunovac, blokada UNPROFOR-a i slično, pojasnio je Branko Pek, predsjednik ZPOBŽ.
I dok se čeka tek savjet odvjetničkoga tima koji zastupa slučaj tužbe protiv Republike Srbije, već se naveliko radi na dokumentarnom filmu u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije. Sadržavat će šest važnih elemenata – agresiju, napuštanje domova, mirnu reintegraciju, obnovu kuća, povratak i ratnu štetu – trebao bi, kaže Pek, biti gotov na proljeće, uz premijerno prikazivanje u UN-u. M. Mihelić

Možda ste propustili...

RASPISAN TEHNIČKI NATJEČAJ ZA NOVI VRTIĆ U TENJI

Niknut će moderna zgrada za 120 vrtićaraca i jasličara

PROJEKT „ČINI DOBRO, ČUVAJ HRANU!“ ZAPOČINJE U 46 OSJEČKIH ŠKOLA I VRTIĆA

Osijek prvi u Hrvatskoj provodi UN-ovu edukaciju djece o čuvanju hrane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TVRTKA LOBING PRODAJE ZGRADU MAKSIMOVIĆ

Bivšu zgradu Ugostiteljske škole kupuje mađarska banka

2

KBC RASPISAO NATJEČAJ

Zbog COVID-a će zaposliti
nove snage u “labosu”

3

POLICIJA O GUŽVAMA KOD BOLNICE:

Za ulazak u KBC zasad nema trajnog rješenja