Crna kronika
OBAVLJEN OČEVID TRAGEDIJE U JOSIPOVCU

Vozač automobila kriv je za smrt motociklista koji taj motor nije smio voziti
Objavljeno 25. rujna, 2020.
JOSIPOVAC

Policija je objavila službene nalaze očevida teške prometne nesreće u kojoj je u srijedu u 11.48 sati u ulici Nova Dalmacija ispred kućnog broja 19 u Josipovcu smrtno stradao 17-godišnji motociklist.

- Očevidom je utvrđeno da je 30-godišnjak automobilom skretao ulijevo na parkirališni prostor, a da pri tome nije propustio vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i zadržavaju smjer kretanja. Tijekom skretanja 30-godišnjak je prednjim dijelom automobila udario u motocikl koji je došao iz suprotnog smjera i kojim je upravljao 17-godišnjak. Vozač motocikla izgubio je nadzor nad motociklom i pao na kolnik te potom sletio u kanal i udario u betonski mostić. "Zbog zadobivenih ozljeda 17-godišnjak je na mjestu prometne nesreće preminuo. Protiv 30-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu zbog počinjenog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu", doznajemo iz policije.

Očevid policije samo je potvrdio kazivanja očevidaca, njih nekoliko, pred kojima se, bilo da su bili u vozilima na cesti ili sjedili na terasi obližnjeg kafića, sudar dogodio. Riječ je o dijelu ulice koja je od kraja Višnjevca potpuno ravna, bez zavoja. Jedan od sugovornika nam je neposredno nakon nesreće rekao da je vozač auta bio u šoku i da je nekoliko puta ponovio: "Nisam ga vidio..."

Prema policijskim statistikama, većina prometnih nesreća u kojima stradavaju vozači motocikala, poput ove u Josipovcu, događa se zbog oduzimanja prednosti vozača drugog vozila. Vozači automobila nerijetko ne pridaju dovoljno pozornosti vozačima motocikala i mopeda koji im se često nađu u tzv. mrtvom kutu bočnog ogledala (što ovdje nije bio slučaj). Osim toga, vozači drugih vozila često ne vode računa o tome da motocikli na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja i približiti im se u sekundi. Inače, najčešće nesreće događaju se kada vozač automobila ili kamiona skreće ulijevo, na kolni ulaz, a da se prethodno nije uvjerio pretječe li ga ili mu prilazi u tom trenutku motocikl. Tada u pravilu dolazi do udara motocikla u lijevi bočni dio automobila i nerijetko do smrtnog stradavanja motociklista.

Iako nije bio kriv za nesreću, ne treba zanemariti ni činjenicu da je 17-godišnjak vozio motocikl od 250 ccm, za koji je potrebna A2 kategorija, koju je moguće dobiti nakon položenog ispita, ali s navršenih 18 godina života. Mladi život se ne može vratiti, ali se može apelirati na sudionike u prometu da puštuju prometna pravila. Opreza nikada dovoljno.
S.Lacić/M.Bugarić
Većina nesreća u kojima stradavaju vozači motocikala događa se zbog oduzimanja prednosti drugog vozila
Možda ste propustili...

INTERVENCIJA VATROGASACA U ALJMAŠU

Požar na pomoćnoj zgradi župnog ureda

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike