Novosti
EPIDEMIJA U HRVATSKOJ

Broj zaraženih koronavirusom u padu je treći tjedan zaredom
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Zabilježena su 232 nova slučaja zaraze koronavirusom, četiri osobe su umrle, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 1200, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je tijekom zadnjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto. "S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto", rekao je Beroš. Od ukupnog broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početka epidemije je 1,68 posto. Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija, pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija. Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno deset dana. Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama, ili kad odgoda može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te izdano 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci, na jednom koncertu i u jednom ugostiteljskom objektu, rekao je Božinović. U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora. H/D.Pav.
Vili Beroš

ministar zdravstva

Zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija, ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati.
Najčitanije iz rubrike