Novosti
NE ŽELI SUĐENJE U OSIJEKU?!

Sessin odgovor Mamiću: Nema razloga za emitiranje u emisiji "želje i pozdravi"
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Zdravko Mamić objavio je kako bi se vratio u Hrvatsku pod uvjetom da mu ne sudi osječki Županijski sud.


"Želim se vratiti u Hrvatsku i pristupiti svim suđenjima protiv mene i to uz samo jedan uvjet, a to je da to ne bude na sudu u Osijeku. Čast i isprika svim poštenim i časnim pojedincima, oni znaju tko su i što su, ali među njima stoluju suci kakve svijet nije vidio, i koji su gori od onih kojima sude", napisao je Mamić na Facebooku.


Iako su Mamićevi odvjetnici pokušavali delegirati predmete vezano uz Zdravka Mamića u Zagreb, pa i tražili izuzeća pojedinih sudaca te se žalili da tužitelj nije uopće ovlašten za istragu i drugo, Vrhovni sud sve je njihove žalbe odbio i o tome više, kako ističu iz tog suda, rasprave nema. Iz Županijskog suda Osijek kratko su nam poručili da ne komentiraju izjave optuženika.


Ljutit na predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, Zdravko Mamić i njega je javno prozvao, jer nije održana sjednica na kojoj bi se odlučilo o njegovoj žalbi na prvu presudu, vjerojatno se nadajući da će nepravomoćna presuda pasti. Đuro Sessa na naš je upit kratko i jasno pojasnio zašto Mamićev "uvjet" povratka u Hrvatsku nije moguće ispuniti. "Zato što je tako već odlučeno, a sada nema razloga za emitiranje pjesama u emisiji ‘želje i pozdravi‘", rekao nam je predsjednik Vrhovnog suda.
Zdravko Mamić prema prvoj je optužnici nepravomoćno na osječkom Županijskom sudu osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Međutim, na izricanju presude nije se pojavio i izbjegao je odlazak u zatvor bijegom u Bosnu i Hercegovinu, gdje se i danas nalazi, a sredinom listopada počinje mu suđenje za spojene drugu i treću optužnicu, ponovno na osječkome sudu. Podsjetimo, drugom se optužnicom Mamića tereti da je zajedno sa svojim bratom Zoranom Mamićem, sinom Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem putem off-shore računa oštetio Dinamo za gotovo 200 milijuna kuna. Trećom optužnicom tereti ga se za izvlačenje 16,7 milijuna kuna iz Dinama. U srpnju je Vrhovni sud odbio žalbu branitelja Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku prema kojemu će mu se suditi u odsutnosti. Zdravko Mamić, s obzirom na to da ga je susjedna država odbila izručiti, jer "nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje", trebao bi svjedočiti videopozivom u tzv. aferi SMS, u kojoj se sudi Franji Vargi i Blažu Curiću zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja. S.Lacić
Sredinom listopada počinje suđenje Mamiću u Osijeku za optužbe iz spojene druge i treće optužnice