Regija
SOCIJALNA SAMOPOSLUGA

Police su prazne, nema hrane za sve, a ni sapuna
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Donacije koriste za kupnju osnovnih namirnica, sredstava za higijenu nemaju već mjesecima
VUKOVAR - Police socijalne samoposluge u Vukovaru gotovo su prazne, a opskrba korisnika osnovnim životnim namirnicama otežana je od početka epidemije koronavirusa.Prema riječima Tamare Mikulić, predsjednice Humanitarne udruge Duga, koja je široj javnosti najpoznatija upravo po pokretanju socijalne samoposluge, mjesecima imaju velikih problema s nalaženjem donatora.

- Situacija je iznimno loša. Na popisu korisnika imamo kontinuirano oko 600 obitelji, no namirnica nema. Dobivamo proizvode iz jednog trgovačkog lanca i mljekarske industrije, ljudima podijelimo ono što dobijemo, međutim, potrebe su daleko veće, pa znatan broj naših korisnika ostaje uskraćen za prijeko potreban paket namirnica - rekla je Mikulić i dodala kako ovise o donacijama građana.

Korona ih je dovela u iznimno težak položaj s obzirom na to da je spriječila dolazak učenika iz svih dijelova Hrvatske, koji su prilikom posjeta Vukovaru donosili pomoć samoposluzi. U tim je paketima bilo i hrane i higijenskih potrepština koje su učenici organizirano prikupljali u svojim školama i tako pomagali potrebitim Vukovarcima.

- Voljela bi da se napokon uspije formirati centar, odnosno banka hrane, sustav na nacionalnoj razini, koji će povezati nas posrednike i donatore. Bez toga ovisimo o donacijama i dobroj volji građana. Među korisnicima imamo velik broj pripadnika starije populacije s malim mirovinama i korisnika socijalne pomoći kojima naši paketi itekako nedostaju, jer nakon što podmire režijske troškove, nemaju dovoljno sredstava za kupnju hrane i higijenskih potrepština, čak ni u minimalno potrebnim količinama - naglasila je Mikulić.

Iz Duge su nam rekli kako građani uplaćuju povremeno manje iznose za samoposlugu i ta sredstva prioritetno koriste za kupnju brašna, ulja i šećera. Higijena je "na čekanju", pa mjesecima nisu u mogućnosti ljudima dati ni sapun, a kamoli kakve druge proizvode. Dolaskom jeseni situacija se dodatno komplicira jer će oni koji preko ljeta uspiju zaraditi na sezonskim poslovima ostati bez prihoda, što će pritisak na socijalnu samoposlugu povećati.

Početkom rujna Duga je počela provoditi program zapošljavanja žena u sklopu poziva Zaželi. Među uposlenih 15 žena, koje će na projektu raditi godinu dana, i bivše su korisnice samoposluge, a među korisnicima projekta najvećim su dijelom upravo stariji korisnici samoposluge kojima će novozaposlene žene dva puta tjedno pomagati u njihovim domovima, obavljati lakše kućanske poslove, otići po lijekove i biti im potpora.

- Zaposlili smo žene koje pripadaju u skupinu teško zapošljivih. Na taj su način našle izvor prihoda i nisu više korisnice samoposluge. Međutim, kontinuirano nam se javljaju ljudi u potrebi koji žive na samom rubu egzistencije, ponajprije stariji građani čiji je radni vijek završen, a mjesečni prihodi iznimno mali. Stoga pozivam sve ljude dobre volje koji za to imaju mogućnosti da nam pomognu, jer nam je svaka donacija važna. Činimo sve što možemo kako bismo sugrađanima olakšali život, ali to ne možemo kvalitetno napraviti bez pomoći donatora - poručila je Tamara Mikulić.

Dragana Korpoš
Socijalna samoposluga kontinuirano na popisu korisnika ima oko 600 obitelji, najviše je starijih osoba
IGNORIRAJU IH
Iz Duge kažu kako nastoje uspostaviti suradnju s trgovačkim lancima na način da socijalnoj samoposluzi doniraju robu kojoj je rok trajanja pred istekom kako se ne bi bacila, već potrošila. Međutim, samo je jedan trgovački lanac pokazao razumijevanje, a ostali ih ignoriraju.
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike