Regija
VINKOVCI REALIZIRAJU PROJEKTE NA KOJE SU ČEKALI GODINAMA

U provedbi 15 projekata za 140 milijuna kuna iz EU-a
Objavljeno 25. rujna, 2020.
VINKOVCI - Grad Vinkovci trenutačno kao nositelj i partner provodi 15 projekata financiranih sredstvima Europske unije ukupne vrijednosti gotovo 140 milijuna kuna, a ukupni se iznos projekata u kojima grad na Bosutu sudjeluje penje i do nepunih 500 milijuna kuna.

Riječi su to vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, koji navodi kako se grad Vinkovci "proteklih godina etablirao kao jedan od najuspješnijih po korištenju EU fondova".

- U ovoj godini fokusirali smo se na provedbu i u ovom trenutku provodimo 15 projekata iz sredstava EU-a, što je velik broj - ustvrdio je Bosančić. Dodaje i kako su u tijeku pripreme za sljedeću financijsku perspektivu koja kreće od 2021. godine, kada se otvara i mogućnost financiranja projekata kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), što će pak Vinkovcima pružiti, kako je rekao, mogućnost gospodarskog razvoja šireg urbanog područja grada i okolnih jedinica lokalne samouprave. Spomenuo je i intenzivne radove na infrastrukturi grada, a pritom napomenuo: "Zahvaljujem građanima na strpljenju i suradnji jer je naš grad postao gradilište s velikim projektima na koje smo čekali dugi niz godina."

Prema podacima iz vinkovačke gradske uprave, među projektima je i, početkom 2020. godine, započeta izgradnja dvaju najvećih infrastrukturnih projekata - gradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice i gradnja nadvožnjaka preko pruge Zagreb - Tovarnik s prilaznom prometnicom. Knjižnicu, koja je ostala jedina ratom razorena u RH, Grad Vinkovci gotovo u cijelosti financira iz vlastitog proračuna, uz potporu Ministarstva kulture. Nadvožnjak je građen EU novcem. Podsjeća se i da od prošle jeseni građani koriste istočnu obilaznicu Vinkovaca, a od ovog proljeća mladi poduzetnici imaju mogućnost koristiti usluge Poduzetničkog inkubatora vrijednog 21 milijun kuna, dok će komunalna infrastruktura biti dodatno poboljšana kroz projekt Aglomeracije vrijedan 384 milijuna kuna.

- Zahvaljujući projektima financiranim nepovratnim sredstvima, naš proračun raste te smo ga s razine od 90 milijuna u 2017. podigli na 270 milijuna kuna u 2020. godini. Naš trud u pripremi projekata sada je vidljiv u njihovoj provedbi gdje veliku podršku pruža Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. - kazuje gradonačelnik Bosančić.

Dodaje kako se brojni projekti provode i sredstvima iz gradskog budžeta, poput projekata poboljšanja komunalne infrastrukture. Pritom se izdvaja završena energetska obnova triju dječjih vrtića vrijednosti pet milijuna kuna, modernizacija javne rasvjete s gotovo pet milijuna kuna, tri milijuna kuna uloženih u obnovu Gradskog parka... Za energetsku obnovu obrazovnih i javnih zgrada provode se projekti ukupne vrijednosti gotovo 33 milijuna kuna.

S 15 milijuna kuna EU novca nabavljeno je i sedam autobusa javnog gradskog prijevoznika Polet d.o.o. Također, realizaciju pojedinih projekata sufinancira i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a.
Sanja Butigan
KONTINUIRANI RAST GOSPODARSTVA
Govoreći o gospodarskoj situaciji u gradu, Bosančić navodi kako znatan udio gradskog proračuna u posljednje dvije i pol godine nose sredstva iz EU-a, ali je i rezultat veće gospodarske aktivnosti. Grad je kroz vlastiti program osigurao 51 potporu poduzetnicima vrijednosti 1.153.000 kuna za ulaganja u tehnologiju i ljudske potencijale i 50 potpora novim poduzetnicima vrijednosti 151.000 kuna. “Od 2017. do kraja 2019. godine vinkovačko gospodarstvo kontinuirano raste”, zaključio je, a posljedice COVID krize u 2020. vidjet će se do kraja godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike