Regija
ĐAKOVO BEZ ZGRADA S TIHIM UBOJICOM

Za zamjenu azbesta
Grad daje do 4000 kn
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Lokalna samouprava sufinancira i zbrinjavanje, odvoz pokrova s azbestom, a za što je naknada dvije i pol kune po kilogramu
ĐAKOVO - Grad Đakovo osigurao je u svom proračunu 200.000 kuna za sufinanciranje zamjene pokrova koji sadrži azbest i za njegovo adekvatno zbrinjavanje, prijevoz s lokacija na svom području.
Samo za građane
Azbest, zvan i tihi ubojica, i dalje je, i to najčešće u salonit-pločama na krovovima, umnogome u našem životnom prostoru. U udruzi Moj otok, sa sjedištem na Krku, procjenjuju da je u Slavoniji i Baranji još 10.000 krovova pod azbestnim pločama, najčešće gospodarskih prostorija poput šupa, drvarnica i sl., no i nemali je broj stambenih objekata pod njima. U cijeloj Hrvatskoj, procjena je, još uvijek su približno 52.000 azbestnih krovova. To su brojke nakon što je iz životnog prostora uklonjeno 37.000 azbestnih pokrova u Hrvatskoj.

Kako bi građane stimulirao da pokrov s azbestom trajno, ali i adekvatno maknu iz prostora, Odlukom o provedbi projekta zamjene krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja (odvoza) azbestnih ploča s lokacija na svom području, a prije toga i e-savjetovanjem, Grad Đakovo kroz javni poziv sufinancira zamjenu takvog pokrova i odvoz.

- Na sufinanciranje od strane jedinice lokalne samouprave mogu računati samo fizičke osobe - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Pritom se misli da je fizička osoba vlasnik/suvlasnik zgrade sa zamjenom pokrova koji sadrži azbest, i to za samo jednu zgradu koja se nalazi na području grada Đakova, uključujući svih osam prigradskih naselja. Prema Odluci, pravo na nepovratna sredstva Grada ima i fizička osoba - vlasnik/suvlasnik katastarske čestice na kojoj se nalaze azbestne ploče spremne za odvoz. Pod zgradom se misli na onu sagrađenu s građevinskom dozvolom ili prema drugom odgovarajućem aktu.

Bez duga Gradu
Na ovu potporu ne mogu računati zgrade koje su u izgradnji ili su u postupku legalizacije. Visina sufinanciranja je 30 kuna po četvornom metru uklonjenog azbestnog pokrova, maksimalno 4000 kuna po prijavi za zamjenu, odnosno 2,5 kuna po kilogramu za zbrinjavanje, odnosno odvoz azbestnih ploča.

- Pravne osobe o svom trošku mijenjaju azbestni pokrov - dodaje Galić. Kaže, građani se interesiraju za ovu pogodnost pri rješavanju azbesta s krovova. Količina uklonjenog azbestnog pokrova dokazuje se potvrdom/računom koji izdaje ovlašteni skupljač tavkog otpada. Kako stoji u Odluci, svaki podnositelj zahtjeva za ovaj natječaj može podnijeti najviše jednu prijavu za jednu zgradu i najviše jednu prijavu za zbrinjavanje azbestnih ploča. Podnositelj zahtjeva ne smije imati dugovanja prema Gradu. Cilj je ovakvih mjera, dugoročno gledajući, Đakovo bez azbesta. Primjerice, Rijeka, veličinom treći grad u državi, ima 2645 azbestnih pokrova, a prebrojeni su snimanjem iz zraka.

- U kojem će roku Grad utrošiti 200.000 kuna u borbi potiv azbesta ovisi o intenzitetu radnji i realizaciji, odnosno do zatvaranja javnog poziva - kaže Galić i dodaje da će i u 2021. biti osigurana proračunska sredstva za te svrhe.

Suzana Župan
AZBESTNE PLOČE U RECIKLAŽNO DVORIŠTE
- Azbestne ploče tretiraju se kao građevni materijal koji sadrži azbest. Pravilnikom o načinu rada reciklažnog dvorišta komunalac smije zbrinuti do 200 kilograma tog otpada po kućanstvu u šest mjeseci. Radi se o građevnom otpadu što nastaje redovitim održavanjem i manjim popravcima koje obavlja vlasnik kućanstva, a ne velikim građevinskim radovima, kada nastali otpad zbrinjava izvođač radova - kaže službenik za informiranje u Univerzalu Danijel Geošić. Dosad je u reciklažnom dvorištu Đakovo, u prvoj godini rada, zbrinut 4381 kilogram azbestnih ploča.
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike