Crna kronika
TRAGIČNA NESREĆA U ŠUMI KOD KAPTOLA

Otac i sin poginuli u prevrtanju traktora
Objavljeno 24. rujna, 2020.

KAPTOL - Otac i sin, Ivan (74) i Ivica V. (52) iz Kaptola kod Požege, smrtno su stradali u prevrtanju traktora u šumi iznad Golog brda, nedaleko od Požege. Tragedija se dogodla u četvrtak oko 15 sati, a samo pola sata poslije u identičnoj nesreći ozlijeđen je traktorist kod Pakraca.
Prema prvim neslužbenim informacijama, otac i sin vraćali su se s prikolicom punom drva kada je jedan od njih, koji je sjedio za upravljačem, izgubio nadzor nad traktorom. Sve se događalo u zavoju na nizbrdici, pri čemu se traktor prevrnuo i usmrtio oba muškarca. Ivica V. bio je dugogodišnji policijski službenik, a prije nekoliko godina otišao je u mirovinu.


Mile Pavićić, načelnik Općine Kaptol, duboko je potresen tragedijom.
- Poznavao samo obojicu i bili su super ljudi. Otac ima kuću odmah tu kraj zgrade Općine, a sin s obitelji dvije ulice dalje. Nikako mi nije jasno što se zapravo dogodilo i kako su stradali na tom dijelu šume. Izrazio bih duboku sućut obitelji - rekao je načelnik Općine s nevjericom u glasu. Na mjesto događaja pozvana je ekipa Hitne pomoći i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Požega i DVD-a Kaptol.


Samo pola sata poslije, u 15.30, u vinogradima iznad Pleternice prevrnuo se još jedan traktor. U toj je nesreći jedna osoba ozlijeđena i prevezena je u Opću županijsku bolnicu Požega. Težina njezinih ozljeda nije poznata.


Prema dostupnim podatcima, čak 70 posto traktorskih nesreća završava smrću vozača ili njegova suputnika, ili pak nekog od drugih sudionika.
U proteklih deset godina, prema podatcima iz MUP-a, u Hrvatskoj su smrtno stradala 74 traktorista, još 262 su u raznim nesrećama teško ozlijeđena. Čak 595 traktorista u istom razdoblju ozlijeđeno je lakše. Traktori su, od početka 2010. do kraja prošle godine, sudjelovali u nevjerojatnih 4056 nesreća. Samo prošle godine u Hrvatskoj je poginulo devet traktorista. Još 28 osoba koje su bile na traktorima ozlijeđeno je teško, a njih 56 lakše.


Krajem kolovoza smrtno je stradao Lazar L. (56) u polju nedaleko od svog mjesta. Iz policije smo tada doznali kako je 56-godišnjak vozio traktor poljskim putom kada je u jednom trenutku izgubio nadzor nad upravljačem traktora te sletio u odvodni kanal uz put. Traktorist je zbog zadobivenih teških ozljeda na mjestu nesreće preminuo. Samo nekoliko dana prije u prevrtanju traktora u šumi nedaleko od Jastrebarskog smrtno je stradao 68-godišnjak.


Početkom svibnja na poljoprivrednoj površini u Omanovcu, nedaleko od Pakraca, poginuo je 60-godišnjak. Upravljajući neregistriranim traktorom bez kabine i zaštitnog luka, stradao je jer se traktor nakon vožnje unatrag i polukružnog okretanja prevrnuo. U mjestu Grabe, u općini Bedekovčina, 11. travnja prevrnuo se neregistrirani traktor kojim je upravljao 53-godišnjak koji nije položio vozački ispit. Do prevrtanja je došlo kada je 53-godišnjak vozio uzbrdicom nerazvrstane makadamske ceste, ali se zbog neutvrđenih razloga traktor počeo kretati unatrag i sletio s ceste na travnati rub i zemljanu uzvisinu obraslu visokim i niskim raslinjem. Ondje se traktor prevrnuo, a ispod njega je ostao prignječen 53-godišnji vozač, koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu nesreće preminuo.
Nakon policijskog očevida biti će poznato više informacija o nesrećama kod Kaptola i Pakraca.

S.Lacić

74
traktorista smrtno su stradala u Hrvatskoj u 10 godina
Možda ste propustili...

SEDAM PROMETNIH NESREĆA S OZLIJEĐENIMA

Policija poziva na oprez, i dva djeteta ozlijeđena u sudarima

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike