Tehno
TEST: PANASONIC RZ-S300W

Istinska sloboda slušanja uz vrhunsku kvalitetu zvuka
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Za otprilike 15 minuta punjenja dobivamo autonomiju za duže od sat vremena slušanja

Isprobali smo Panasonic RZ-S300W potpuno bežične slušalice, koje nam nude istinsku slobodu slušanja glazbe bez ijedne žice uz vrhunsku kvalitetu zvuka.


Tijekom povijesti slušanje glazbe uvelike se mijenjalo, kao i slušalice preko kojih nam je omogućeno privatno slušanje glazbe, kako bismo rekli – samo za naše uši. Od žičnih naglavnih slušalica do pojave in-ear slušalica, potom bežičnih pa do danas potpuno bežičnih kod kojih ne samo da je veza s pametnim telefonom bežična nego je i veza između lijeve i desne slušalica bežična. I dok se prije koju godinu pojavom ovih slušalica uglavnom morao prihvatiti i kompromis lošije kvalitete zvuka, to danas nikako nije slučaj. Štoviše, potpuno bežične slušalice, kao što su Panasonic RZ-S300W, kvalitetom zvuka nadmašuju brojne žične, bežične, a posebice potpuno bežične slušalice.

Bez žica


Panasonic RZ-S300W stižu u malenom pakiranju u kojemu pronalazimo upute, same slušalice, kutijicu za pospremanje i punjenje slušalica te kabel za punjenje samog kućišta, tj. kutijice. Na test smo dobili model u zelenoj boji, no slušalice su još dostupne u bijeloj i crnoj izvedbi. Ako vas zbunjuje ovaj pojam kutijice, kućišta za punjenje, naime kod potpuno bežičnih slušalica kutijica ima dvojaku ulogu. Osim što će osigurati mjesto za sigurno pospremanje slušalica kako se ne bi zagubile ili kako ih ne biste tražili negdje po torbi, kutijica služi i kao punjač. Zapravo, kutija je svojevrsni powerbank koji jednom napunjen nudi nekoliko punjenja slušalica, odnosno njihovo dopunjavanje. Slušalice unutar kućišta za pospremanje drži i maleni magnet, a svaki od utora posebno je prilagođen za lijevu i desnu slušalicu. Punjenje se odvija brzo, za cca 15 minuta punjenja dobivamo autonomiju za duže od sat vremena slušanja.

Potpuno napunjene slušalice nude oko 7,5 sati rada, a uz potpuno napunjenu kutiju za pospremanje na put možete krenuti s 30 sati autonomije. Panasonic RZ-S300W slušalice savršeno pristaju na uho, a tomu u prilog ide i bogati set dodatnih silikonskih umetaka koje možete mijenjati sukladno vlastitim preferencijama. Slušalice su izuzetno lagane, te ih doslovno na uhu nećete ni osjetiti. Za prvo spajanje s pametnim telefonom svakako vam savjetujemo instalaciju Panasonic aplikacije koja će vas kroz brz i jednostavan postupak povezivanja provesti u nekoliko koraka. Dakako, povezivanje sa slušalicama ostvareno je preko Bluetooth veze. Aplikacija, osim za povezivanje, korisna je jer nudi i dodatne postavke za slušalice kao i njihovo ažuriranje. U postavkama je tako moguće poigrati se podešenjima zvuka kroz equalizer, pojačati bas, uključiti okolni zvuk i drugo.

Izoliraju buku

Panasonic RZ-S300W slušalice savršeno izoliraju vanjsku buku, pa unatoč tome što nemaju ugrađenu tehnologiju uklanjanja pozadinske buke, za njom nećete imati potrebe jer je izolacija zaista vrhunska, a glazba i razgovor bit će vam savršeno jasni. Jedini problem nedostatka ove tehnologije očituje se u razgovorima. Naime, kako ne postoji softversko uklanjanje buke, ona će biti prenesena i vašem sugovorniku kroz ugrađeni mikrofon. No u svakoj drugoj situaciji Panasonic RZ-S300W svoj posao odradit će savršeno. Za razliku od brojnih drugih modela na tržištu, Panasonic je povezivanje RZ-S300W potpuno bežičnih slušalica odradio tako da je svaka slušalica povezana s telefonom. Brojni modeli na tržištu rade na relejnom pristupu kroz povezivanje jedne slušalice i prijenosa zvuka na drugu. Panasonicov pristup povezivanjem obiju slušalica omogućava nam stabilniju vezu i manju potrošnju energije. Uz to, ako želimo, možemo koristiti i jednu slušalicu.


Za kraj osvrta ostavljamo ono najvažnije – kvalitetu zvuka. Iako nismo audiofili, iza nas je na desetke isprobanih i testiranih slušalica, a Panasonic RZ-S300W su kvalitetom zvuka, njegovom jasnoćom, dubokim niskim i čistim visokim zvukom u samom vrhu onog što smo probali. Ako vam softversko uklanjanje buke nije na listi prioriteta, a želite vrhunski zvuk - Panasonic RZ-S300W potpuno bežične slušalice naša su preporuka. Uz cijenu od oko 1100 kuna Panasonic RZ-S300W su i znatno povoljnije od brojnih top-modela na tržištu, no unatoč tome možete uživati u beskompromisnom zvuku.
Marin Režić
Uz cijenu od oko 1100 kuna Panasonic RZ-S300W su i znatno povoljnije od brojnih top-modela na tržištu
U postavkama je moguće poigrati se podešenjima zvuka kroz equalizer, pojačati bas, uključiti okolni zvuk i drugo
Najčitanije iz rubrike