Ekonomija
POČINJE OTKUP ŽIRA

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna
Objavljeno 25. rujna, 2020.
Plan potreba: 1.600.000 kilograma žira hrasta lužnjaka - cijena 9 kn/kg i 60.000 kg žira hrasta kitnjaka - 10 kn/kg

Žirolovci na području županjske Posavine ovih dana obilaze predjele spačvanskih šuma i "snimaju“ one bogate plodom hrasta lužnjaka, koji će im i ove jeseni podebljati kućni budžet. Hrvatske šume (HŠ) d.o.o. u ponedjeljak, 5. listopada, počet će preuzimanje žira skupljenog u registriranim šumskim sjemenskim objektima. Svi zainteresirani mogu se javiti u najbližu šumariju i ondje zatražiti dozvolu za skupljanje sjemenskog materijala i dobiti potrebne upute. Otkupljuje se samo kvalitetan žir jer se onaj lošije kvalitete ne može koristiti za pošumljavanje. Svaki žir skupljač mora pregledati, da nema vidljivih oštećenja, rupa od parazita, mora biti čvrst na dodir i sjajnog oklopa.
Na upit Glasa Slavonije iz Hrvatskih šuma odgovaraju da će za uslugu skupljanja žira hrasta lužnjaka i ove godine, kao i lani, plaćati devet kuna za kilogram, a za žir hrasta kitnjaka kunu više. Napominju da pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje djelatnosti (obrtnici), koje su u sustavu PDV-a, na obračunani iznos usluge skupljanja dodaju PDV.

Kitnjak podbacio

Cijena za građane je brutoiznos s uključenim porezima i doprinosima, što znači da im nakon svih odbitaka ostaje oko sedam kuna za kilogram.
- Plan ukupnih potreba HŠ-a za žirom hrasta lužnjaka u 2020. godini je oko 1.600.000 kilograma, a za žirom hrasta kitnjaka 60.000 kilograma – ističu. Računica govori da će za usluge skupljanja žira u ovoj godini, ako se plan uspije u cijelosti ostvariti, izdvojiti 15.000.000 kuna. Cilj je osigurati planiranu proizvodnju kvalitetnih sjemenskih sadnica, kao važnog činidbenog faktora u šumskom gospodarenju. U prošloj su godini od skupljača preuzeli 1.867.274 kilograma žira hrasta lužnjaka (88 posto planiranih potreba) i 1370 kilograma žira hrasta kitnjaka (samo jedan posto planiranih potreba).
Ostvarenje plana otkupa ovisi o urodu. Kod lužnjaka je on u prosjeku dobar svake tri godine i tada su šumari u prilici nadoknaditi zaostatke iz prethodnih razdoblja.
Područje kvalitetnih hrastovih šuma proteže se od Vinkovaca pa sve do Karlovca, a skupljanje se obavlja u onim šumama koje koriste prije svega za proizvodnju kvalitetnog sjemena kroz duži niz godina. Nakon skupljanja sjeme prolazi propisane postupke ispitivanja kvalitete i klijavosti, poslije čega se unosi u već unaprijed pripremljene sastojine ili će poslužiti za uzgoj sadnica u rasadnicima HŠ-a.
Hladnjača za žir

Sezona skupljanja žira, ovisno o vremenskim prilikama, traje tijekom listopada. Budući da se radi o zahtjevnom poslu koji treba obaviti na vrijeme, a za koji ne postoji mehanizacija, potrebno je angažiranje velikog broja ljudi. Stoga je skupljanje žira sezonski posao koji je dodatan izvor prihoda za lokalno stanovništvo.
Hrast lužnjak glavna je ekonomska vrsta u HŠ-u. Od iznimnog je značenja obnavljanje tih sastojina za održivo gospodarenje na postojećim šumskim površinama.
Plan potreba Uprave šuma Podružnice Vinkovci (UŠPV) u 2020. je oko 260.000 kilograma žira hrasta lužnjaka.
- Prošle je godine urod bio dobar i skupljeno je 697 tona (96 posto planskih potreba) žira, kojim je obavljena i naplodnja 1337 hektara - ističe voditelj Damir Dekanić. Na Klonskoj sjemenskoj plantaži hrasta lužnjaka „Petkovac“ u Šumariji Otok skupljeno je 4220 kilograma kvalificiranog sjemena žira, najviše do sada, od njezina osnutk 2000. godine. Cjelokupna količina namijenjena je rasadničkoj proizvodnji na Rasadniku Zalužje i produkciji kvalificiranih sadnica hrasta lužnjaka. Te genetski poboljšane sadnice namijenjene su obnovi šuma cijelog područja UŠPV-a. Na području Šumarije Županja napravljena je sortirnica i hladnjača za čuvanje žira, kapaciteta 250 tona. Ondje bi se u godini dobrog uroda skupio žir i sačuvao za sljedeću godinu.
Treba napomenuti da su šume Spačvanskog bazena uglavnom starijih dobnih razreda i u razdoblju od 10 do 15 godina mnoge će trebati obnovu. Marija Lešić Omerović
U 11 DANA ZARADILI 10.000 KUNA
Vrbanjac Marko planira sa suprugom dnevno skupiti oko 120 kilograma žira. Lani su, kaže, u 11 dana zaradili oko 10.000 kuna i prezadovoljni su. "U šumi smo bili od 9 do 17 sati, već imamo dosta prakse i znamo gdje treba ići. Nije baš jednostavno, treba se dobrano nahodati, stalno saginjati, tražiti žir pod lišem i gustišem, nositi teške kante, ali trud se isplatio. Nadamo se da će tako ponovno biti. Okupna cijena mogla bi biti i veća jer Mađari za kilogram žira hrasta lužnjaka plaćaju oko tri eura. E, to bi tek bio pravi posao", zaključuje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike