Osijek
PERFORMANS, OKLADA ILI...

Potpuno gol prodefilirao središtem Donjeg grada
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Potpuno gol, tek s gaćama u ruci i slušalicama u ušima, nepoznati mlađi muškarac u utorak prijepodne prošetao je Donjim gradom. U vrijeme kada svatko ima videokameru, ta se informacija u obliku fotografija i videouradaka vrlo brzo proširila društvenim mrežama, pa smo u gotovo realnom vremenu mogli pratiti nudističku predstavu na Trgu Josipa bana Jelačića.

Kao da odaje hommage pokojnom redatelju i konceptualnom umjetniku Tomu Gotovcu, koji je sličan performans izveo u Zagrebu 1981., želeći, između ostalog, upozoriti na važnost prihvaćanja različitosti, mladić je, kao da se ništa neobično ne događa, prodefilirao pokraj šokiranih građana. U jednom trenutku, prije no što se sasvim razgolitio, zaplesao je na jednom od štandova obližnje tržnice, pri čemu se jako dobro zabavljao. Ritam kojeg se držao, kao i odluku da se potpuno oslobodi, baš ništa nije moglo omesti, čak ni povici uznemirenih građana koji su se zgražali nad tim, čak i u današnje vrijeme, nesvakidašnjim događajem, zazivajući dostojanstvo u trenutku dok golu osobu, koja se u takvu situaciju dovela zbog tko zna kojih razloga (što je manje važno) snimaju kamerama i te snimke dijele na društvenim mrežama.

A njih su preplavili svakakvi komentari, maštoviti i malo manje maštoviti, ružni i šaljivi. "To su posljedice karantene!" govorili su jedni. Drugi su se pak zgražali, zazivali nekakve posebne košulje za dotičnog, no bilo je i onih koji su podržali taj i svaki sličan oblik građanske diverzije koja nikog drugog fizički ne ugrožava. I.Alilović
Možda ste propustili...

SKD PROSVJETA DJELUJE U OSIJEKU VIŠE OD 20 GODINA

Brojni kulturni programi iz prostora u Gupčevoj ulici

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Veliki globalni, ali i Hrvatski problem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAOS U PROMETU KAO POSLJEDICA NEPOSTOJANJA PAUK SLUŽBE

Beskrupulozni vozač blokirao
ulaz u autopraonicu, vlasnik
djelatnicu morao poslati kući

2

RASPISAN TEHNIČKI NATJEČAJ ZA NOVI VRTIĆ U TENJI

Niknut će moderna zgrada
za 120 vrtićaraca i jasličara

3

OGORČENI RODITELJI UPOZORAVAJU NA VELIKI PROBLEM:

Jasličari iz “Maka” preko noći
ostali bez odgojiteljica,
Grad i dalje ne zapošljava