Dome slatki dome
VRT - UKRASNO ZELENILO

Za patuljasto drveće uvijek se može naći mjesto
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Krošnju gloga možete formirati po svojoj želji, jako dobro podnosi orezivanje

Ako imate mali vrt, i u njemu se može naći mjesta za neke vrste drveća. Postoje i niske ili patuljaste vrste drveća koje će svojim lišćem vaš vrt učiniti zanimljivijim, vašem vrtu dati privatnost, a neće smetati drugim biljnim vrstama.


Sadnja ukrasnog drveća mora biti unaprijed planirana. Prije svake sadnje moramo imati na umu kako drveće i grmlje obično posadimo i ne presađujemo više. Drvo će dati ljepotu vrtu i pomoći će stvaranju hladovine tijekom ljeta. Drvo će također privući i ptice koje će vas oraspoložiti svojom pjesmom.


Dovoljno široka i duboka jama u koju ćete posaditi drvo je ključ uspjeha primanja posađenog drveta. Jesen je odlično vrijeme za sadnju novih sadnica u vaš vrt. Preko zime biljke će imati dovoljno vremena da se prime i ojačaju do vegetacije.


Važno je pravilno posaditi drvo. Iskopajte rupu koja je dva do tri puta šira od korijena sadnice, duboka koliki je i korijen. Pažljivo položite mlado drvo u iskopanu jamu kako ne biste oštetili korijen. Kada ste sadnicu položili u rupu, okrenite je kako želite.


Zatrpajte korijen biljke. Zemlju koju vraćate u rupu usitnite što više možete kako bi u njoj ostalo što manje zraka. Pazite da ne iskrivite stablo drveta. Stavljanje gnojiva na dno jame, prema najnovijim studijama, nema velikog učinka. Najvažnije je iskopati što širu jamu kako bi se korijenje moglo slobodno širiti. Pokraj stabla sadnice, a kroz busen u kojemu je korijen, zabodite štap. Labavo svežite sadnicu za štap. Veće sadnice trebat će dva do tri štapa. Površinu zemlje prekrijte pokrivkom za tlo.


Odmah nakon sadnje dobro zalijte sadnicu, potom zalijevajte svaki dan sljedećih nekoliko tjedana. Do tada će korijen drveta početi rasti i širiti se. Nemojte sadnicu prihranjivati do proljeća. U proljeće uklonite samo suhe ili slomljene grančice. Prvo sljedeće šišanje bit će zimsko,


Japanski javor (Acer palmatum) izuzetno je cijenjen zbog svog egzotičnog lišća. Japanski javor može se uzgajati u vrtu, ali i u dovoljno velikoj posudi. Mlade biljke ne podnose baš dobro jako sunce, pa će najbolje rasti u polusjeni. Također, potrebno ga je redovno zalijevati, ali ipak ne voli ni iznimno vlažno zemljište. Potrebno ga je zaštiti od jakih mrazova, posebno dok je biljka mlada. Ako primijetite da se lišće suši, dobiva pjege ili jednostavno gubi svoj oblik, to je posljedica jakog sunca.


Cercis siliquastrum (Judino drvo) još je jedno malo drvo sa zanimljivim listovima srcolikog oblika. Najbolje će rasti u vlažnoj zemlji pa oko njega stavite neku vrstu malča. Cvjeta ružičastim cvjetovima u rano proljeće.


Glog je svima dobro poznat. Cvjeta najčešće bijelim cvjetovima ali ima sorti koje cvjetaju u crvenim nijansama. Krošnju gloga možete formirati po svojoj želji, jako dobro podnosi orezivanje. U ljeto stvara plodove, crvene bobice koje na drvetu ostanu i tijekom cijele zime. Glog je i ljekovito drvo. Raste samoniklo po rubovima šuma i polja, i u ravničarskim i u planinskim krajevima. Plod mu je crvena bobica (gloginja) koja dozrijeva u rujnu ili listopadu, jestiva je i koristi se za izradu marmelada, želea i kompota. Ne zahtijeva veliku brigu. Ima dobro razvijen korijenov sustav koji prodire duboko u tlo. Osjetljiv je na zagađenje i sušu. Posebna pažnja mu ipak nije potrebna. Redovno ukloniti suhe, polomljenje grane. Rezidba se obavlja u proljeće i moguće je napraviti različite oblike krošnje. Okolo gloga treba okopati do dubine 11 - 15 cm i ukloniti korov. Ne sadi se blizu jabuke, kruške, šljive, trešnje jer imaju zajedničke štetočinje.


Vrtni hibiskus otporan je na sušu i niske temperature, a razvijen je velik broj ukrasnih vrsta koje se obično mogu razlikovati prema boji cvjetova. U proljeće se odrasle biljke prihranjuju tekućim gnojivom za cvjetnice. Vrtni hibiskus ne zahtijeva pretjeranu njegu. Pogodan je za grupnu i pojedinačnu sadnju, a tijekom godine može i udvostručiti visinu. Prije cvjetanja potrebno ga je obilno zalijevati. Životni vijek ove biljke iznosi oko 50 godina. Često se koristi za oblikovanje živih ograda.
Jasminka Knežević
Vrt
ukrasno zelenilo
Većina četinjača ima krune koje su manje široke nego kod bjelogorica, pa su pogodne za manje vrtove
Četinjače raznih veličina i oblika
Četinjače su pogodne za barijere od vjetra i za stvaranje pozadine vrta. Smreka je osjetljiva na vjetar jer ima plitke korijene. Četinjače ne sadimo na južnoj strani u blizini kuće da ne spriječimo suncu ulazak u kuću zimi. Također nisu prikladne za zasjenjivanje zimskog vrta. S obzirom na to da se mogu orezivati, vrlo su pogodne za male vrtove, a postoji mnoštvo kultivara.
Kuglasti bagrem opojna mirisa
Robinia je prekrasni kuglasti bagrem koji se kontejnirano može saditi tijekom cijele godine. Uzgaja se zbog listova i cvjetova nalik na one u graška. Krajem proljeća i početkom ljeta stvaraju se guste viseće skupine mirisnih bijelih cvjetova. Najčešća drvoredna visina ravnog stabla je 2,2 m. Pogodan je za male prostore, dobar soliter u manjim vrtovima.
Japanska vrba kuglaste krošnje
Japanska vrba je listopadno manje drvo ili grm koje naraste do 2 m visine. Poznato je po prošaranom lišću u proljeće koje poprima ružičaste, bijele i zelene nijanse koje se polako gube kako se bliži ljeto, pa kasnije lišće postane bijelo-zeleno. Zbog atraktivnog mladog lišća često se čini da cvate cijelo ljeto. Treba je orezivati nekoliko puta da bi dobili gustu kuglastu krošnju. Voli sunčana mjesta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike