Osijek
NEODLUČNI GRAD I RAVNATELJI

Klubovima i udrugama i dalje nedostupne školske dvorane
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Ravnatelje zabrinjava boravak vanjskih suradnika u školskim prostorima

Nakon što su mjesecima bile zatvorene, od ovoga tjedna ponovno su u funkciji školske sportske dvorane, i to za vanjske suradnike koji zbog epidemije koronavirusa nisu imali adekvatan prostor za treniranje. Podsjetimo, boravak u dvorani odvijat će se prema epidemiološkim uputama koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom turizma i sporta.

Tako, recimo, vanjski korisnici u objekt neće moći ulaziti kada su u njemu prisutni učenici i djelatnici škole, a ne može se ni organizirati trening na kojem bi zajedno trenirali učenici iz različitih razrednih odijela ili učenici zajedno s drugim osobama, ali su mogući treninzi za seniore.

Sportaši na igralištima
Ono što se pojavilo kao mogući problem u danim uputama je pitanje troškova dezinfekcije i čišćenja prostora, koje se stavlja na teret vanjskih suradnika, osim ako se ne dogovori drukčije s osnivačem. Pokušali smo doznati kakvu je odluku vezanu uz financiranje dezinfekcije, ali i daljnje korištenje školskih dvorana donio Grad Osijek, kao osnivač 18 osnovnih škola, međutim do zaključenja broja nismo dobili njihov odgovor. U međuvremenu mogućnost ulaska u dvorane omogućena je od ovoga tjedna, a u nekim gradovima klubovi već treniraju u tim prostorima, međutim u Osijeku, čini se, cijela priča još nije zaživjela. S jedne strane tu su ravnatelji, koji su odgovorni za školske prostore i sigurnost djece u njima, a zabrinuti su oko boravka vanjskih suradnika u školi i s druge strane, klubovi i rekreativci kojima su prijeko potrebni ti prostori. Branka Stojković, predsjednica kluba ritmičko-športske gimnastike Rondo te nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture, ističe kako je ovakva situacija neodrživa.

"Trenutačna situacija je takva da ravnatelji ne puštaju sportaše u dvorane, pa je sav sport grada Osijeka vani, osim onih koji treniraju na Zrinjevcu, Jugu II i Gradskom vrtu. Mi kao ritmička gimnastika smo dobili termin u dvorani Jug II, na osnovi Ive Janjić, koja se priprema za nadolazeće Europsko prvenstvo, a rekreativne treninge imamo na srednjoškolskom igralištu, mahom popodne. Djeca su jako oštećena i, ako se ovako nastavi, doći će do kolapsa. Naš Rondo klub je imao 150 članova, a sada ih ima 40 jer nam recimo vrtićka djeca ne dolaze na treninge vani, a s druge strane s natjecateljskim sportašicama radimo sve ovo vrijeme, bez prestanka", objašnjava Stojković.

Zabrinutost
Ravnatelji su pak - zabrinuti. Zabrinjava ih, kaže, boravak vanjskih suradnika u školskim prostorima i odgovornost za sigurnost školske djece pa, iako podržavaju sport i sportaše, trenutačna ih epidemiološka situacija stavlja u nezavidan položaj.

"Iskreno, ja nisam bila za otvaranje školske dvorane klubovima i rekreativcima u trenutačnim uvjetima, prije svega zbog organizacijskih poteškoća i velike odgovornosti koju cijela situacija nosi sa sobom. Iako podržavam sportaše i bavljenje sportom, jako je teško osigurati sve ono što se zahtijeva u uputama, jer smo mi ravnatelji na kraju dana odgovorni za čistoću tog prostora i sigurnost naše djece u njemu. Zato smo Gradu poslali dopis u kojem nudimo termin od 19 do 21 sat, što znači da bi dnevno mogao trenirati jedan klub, a naše bi čistačice rano ujutro očistile i dezinficirale cijeli prostor prije nego što se on stavi na raspolaganje našim učenicima", objašnjava Tatjana Kristek, ravnateljica OŠ Vladimira Becića u Osijeku.

Zabrinut je i ravnatelj OŠ Augusta Šenoe, ali, kaže, prilagodit će se situaciji te ističe da je najveći problem organizacija rada i briga za taj prostor prema svim epidemiološkim uputama.

"Mi ćemo se prilagoditi. Škola od ove školske godine radi u dvije smjene, za razliku od prije, kada smo radili u jednoj, pa sada imamo nastavu sve do 19.10 sati, što svakako stvara poteškoće u otvaranju k vanjskim suradnicima. Puno je manje termina nego prije, kada su klubovi i rekreativci dvoranu mogli koristiti već u poslijepodnevnim satima, a iako je najavljena mogućnost njihova dolaska od ovoga tjedna od strane epidemiologa i nadležnih ministarstava, oni još uvijek nisu počeli dolaziti", kaže Ćosić.

Dodajmo za kraj da je državni tajnik za sport Tomislav Družak proteklog tjedna iznio procjenu od 10.000 sportaša koji ne mogu trenirati u ovom trenutku.

Ema Nenadić
10.000

sportaša diljem Hrvatske nije u mogućnosti trenirati zbog nedostatka školskih sportskih dvorana
NEZADOVOLJSTVO
Nezadovoljni ovom odlukom su i brojni roditelji čija se djeca bave sportom jer su im, kako kažu, postavljeni epidemiološki uvjeti teško ostvarivi. “Kako je moguće organizirati trening s djecom iz istog razreda bez njihova miješanja? Svi se oni viđaju i međusobno druže izvan škole, a sada im je uskraćena mogućnost bavljenja sportom, treniranja i pripremanja za natjecanja jer ne mogu u dvorane pod određenim pravilima”, kaže jedan nezadovoljni roditelj.
Najčitanije iz rubrike