Mozaik
HRT: USKORO DOKUMENTARAC O PISCU I NOVINARU

Pretpremijera filma o Veselku Tenžeri
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Pretpremijera HTV-ova dokumentarnog filma "Tenžera, podstanar u novinama" autorice Branke Kamenski održat će se danas, 24. rujna, u 12 sati u Histrionskom domu u Zagrebu. A četiri dana poslije, u ponedjeljak, 28. rujna, u 20.10 taj će iznimni dokumentarac biti premijerno emitiran i na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1).


Uz pomoć Tenžerinih kolega i prijatelja, autorica Branka Kamenski te direktor fotografije Ivan Kovač i montažer Hrvoje Mršić uspjeli su sažeti u 52 minute život i djelo jednog od najvećih hrvatskih pisaca i novinara druge polovine 20. stoljeća. Naime, ove godine, na 35. godišnjicu Tenžerine smrti, gledateljima HTV-a otkrit će se fascinantan život čovjeka kojega se i obožavalo i omalovažavalo; ciničnog i melankoličnog; nesretnog i zaigranog, jednog riječju – jedinstvenog Veselka Tenžere.


Veselko Tenžera je cijeli svoj radni vijek proveo kao novinar u Kulturnoj redakciji Vjesnika, dok nije tragično umro na operacijskome stolu 1985. godine, samo deset dana nakon 43. rođendana. O Veselku Tenžeri, toj karizmatičnoj osobi koju je publika čitala i voljela, a šefovi jedva podnosili, jer je svojom intelektualnom nepotkupljivošću i domoljubnim nabojem uvijek bio u koliziji sa službenom politikom tadašnjega vremena – govore njegovi kolege i prijatelji Igor i Slavica Mandić, Igor Zidić, Josip Pavičić, Milan Ivkošić, Zlatko Vitez, Miroslav Ćiro Blažević, Marko Grčić, Željko Žutelija, Zdravko Zima i Seadeta Midžić. T.K.
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike