Kultura
GORDANU MARIJANOVIĆU NAGRADA NA PIF-U

Suptilno šarmirao publiku i žiri
Objavljeno 24. rujna, 2020.
Iz pouzdanih izvora znam da je na 53. PIF-u konkurencija bila jaka. Uostalom, to se i očekuje na jednom međunarodnom festivalu. Tim više jer nagrada koju je Gordan dobio vrjednija je i veća. Ponosan sam na našeg Gogija, i jako mi je to drago, jer ova nagrada pokazuje da je izbor njega kao člana ansambla Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku prava stvar. Lijepo je kad se vidi da je nakon iskusne glumačke ekipe, koja je prošla festivalsko sito i rešeto, i on došao na red - oduševljen je ravnatelj Ivica Lučić nagradom "za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Pliva patka preko Drave (u režiji Jelen Sitar Cvetko) na sinoć završenom PIF-u.


Stručni žiri u sastavu Olga Vujović (članica), Katarina Kolega (članica) i Maja Lučić Vuković (predsjednica žirija), istaknuo je kako u ovom izazovnom kriznom vremenu nije lako igrati predstave znajući da će gledalište biti poluprazno. Unatoč tome "izvođači su dali sve od sebe te se u predstavama prepoznala srčanost i entuzijazam. Uz raznovrsne estetike i intrigantne ideje, lutkari se ne libe uhvatiti u koštac s ozbiljnim društveno-političkim temama koje obrađuju na kritički i duhoviti način. Ansambl predstave odisao je čvrstim zajedništvom i zračio radošću (su)igre, a animatori su ponovno pokazali da lutka doista ima dušu", obrazlažu svoje odluke.


Osim što je zahvalio žiriju jer su prepoznali njegov trud i rad, Gordan nije propustio spomenuti i svoje partnere na sceni - Srđana Kovačevića i Đorđa Dukića, bez kojih ni njegova uloga ne bi bila kakva jest. Nije mogao nazočiti dodjeli nagrada, pa je svoj kratki govor poslao kao videosnimku.
- Ova izvedba na PIF-u bila nam je jedna od boljih izvedbi ove zanimljive, minijaturne, vesele i zaigrane predstave. Opustili smo se i ušli u kȏd predstave koji nam dopušta mnogo komunikacije i suptilno šarmiranje publike kroz zezanciju - što je i žiri prepoznao, a iščitava se iz njihovog obrazloženja. Nadam se da je ovo tek početak i da će nagrada biti još mnogo - zadovoljan je Gordan, svjestan da ništa od njegovih osobnih uspjeha ne bi bilo moguće bez podrške kolega i kazališta. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike