Regija
PROJEKT UDRUGE ZA OBRAZOVANJE I ODRŽIVI RAZVOJ

Tribina u parku i Kišni razdraganci pokazali kako biti drukčiji
Objavljeno 22. rujna, 2020.

SLATINA - Udruga za obrazovanje i održivi razvoj (UZOOR) i Društvo Naša djeca Slatina provode projekt „U redu je biti drugačiji“, koji je odobrilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu programa financiranja za 2019. godinu.
Tema projekta je prihvaćanje različitosti među djecom i mladima pa je upravo zato UZOOR na tom projektu okupio slatinske udruge koje se bave osjetljivim skupinama, Društvo Naša djeca, Udrugu osoba s invaliditetom i Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac a podršku realizaciji projekta pruža i Turistička zajednica grada Slatine.

– Vršnjačko nasilje prisutno je više-manje u svakoj sredini. Negdje se događa i fizičko nasilje, ali velikom većinom riječ je o psihičkom, koje je teže prepoznati i izdvojiti jer se vrlo rijetko prijavljuje zbog bojazni da će žrtva biti izopćena iz društva, da će biti izrugivana, da će se o njoj loše pričati… Činjenica je da djeca i mladi, pod utjecajem interneta i informatičkih medija, danas ne znaju međusobno konstruktivno komunicirati, niti kvalitetno provoditi vrijeme zajedno. Sve manje se okupljaju, osim u izlascima u kojima prednjači nadmetanje u materijalnim stvarima i dotjerivanju. Djeca i mladi sve manje imaju hobija i izvannastavnih interesa, i sve manje mare za društvo i okolinu, što je rezultat virtualnog svijeta u kojem sve više žive. – pojasnila je predsjednica UZOOR-a Danijela Maravić i dodala da upravo zato žele potaknuti interaktivne radionice na kojima bi djeca i mladi naučili komunicirati, kreativno se izražavati, gdje bi naučili više jedni o drugima, poštovati jedni druge i cijeniti međusobne različitosti, kao što su razlike u socijalnom položaju, uvjerenjima, fizičkom izgledu, koje svakodnevno susrećemo. Time će se povećati tolerancija i smanjiti netrpeljivost i vršnjačko nasilje.  

Radionice će biti organizirane za djecu i mlade, a početak provedbe projekta označen je javnom tribinom u glazbenom paviljonu u Parku 136. slatinske brigade. U panel-raspravi na tribini sudjelovali su predsjednica UZOOR-a Danijela Maravić, dopredsjednica Udruge osoba s invaliditetom psihologinja Ksenija Vujanović Juras i voditeljica Škole neovisnog življenja udruge Vretenac  Jasna Horvat, a u glazbenom dijelu programa nastupili su pjevačica Ivanka Mazurkijević i glazbenik Damir Martinović Mrle, poznat kao osnivač glazbene rock-skupine Let 3.

Riječki Kišni razdraganci doista su se pokazali u „drukčijem svjetlu“ i oduševili malobrojnu publiku, u kojoj su bili i gradonačelnik Denis Ostrošić, direktor Turističkog ureda Jurica Bosak, predsjednica DND-a Snježana Pačarić i drugi.
– Žao mi je što ova aktivnost nije naišla na veći odaziv, ali prvi korak smo napravili i nadam se da će do kraja projekta naše aktivnosti biti mnogo posjećenije, rekla je Danijela Maravić.

Petar Žarković


 

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike