Regija
KEMIJSKI POKUSI ZA MLADE

Opremljen minilaboratorij u kući Lavoslava Ružičke
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Kuću će obogatiti Ružičkinim fotografijama, diplomama i malim ružičnjakom
VUKOVAR - Obnovljena rodna kuća lavoslava ružičke otvorena je u Vukovaru 13. rujna 2007. godine, na 120. godišnjicu njegovog rođenja.Godinu dana kasnije Grad je kuću na skrb dao Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom, a prema riječima Ivanke Miličić, ravnateljice ustanove, niz godina bilo je nedorečeno tko će u kući organizirati poseban sadržaj koji bi podsjećao na važnost te građevine.

- Prije Domovinskoga rata u njoj je postojala spomen-soba posvećena našem nobelovcu, no gotovo svi izlošci su uništeni, ili su nestali. U programu Gradskog muzeja Vukovar navedeno je kako će soba biti ponovno postavljena, ali trebalo je precizirati tko će njome upravljati. Promišljali smo kako to definirati, posebice zbog upita velikog broja posjetitelja koji su u kući željeli vidjeti sadržaj koji će zorno podsjećati na sve aspekte Ružičkina života i rezultate njegova rada - rekla je Miličić, dodajući kako je ideju formiranja ovoga muzeja Grad Vukovar prihvatio i financirao izvedbeni projekt arhitekta Željka Kovačića, napravljen prošle godine.

Projekt je zanimljiv, prilagođen današnjem vremenu, odnosno napravljen u suvremenom duhu.

- Turistička zajednica naše županije provodila je projekt "Zavičajnici", koji se odnosio na najpoznatije povijesne osobe. U Vukovaru je izbor bio Ružička, čiji hologram dočekuje posjetitelje te u 12-minutnom filmu govori o sebi, s naglašenim dijelovima koji se tiču Vukovara. U drugoj smo fazi željeli napravi nešto što će demonstrirati čime se Ružička bavio. Kako je bio kemičar, logično je bilo oformiti laboratorij - pojasnila je, uz navod kako je taj sadržaj ponajprije namijenjen djeci i mladima kojima na praktičan način, uz izvođenje pokusa, treba pokazati kako kemija nije bauk. Zahvaljujući suradnji s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologija i Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa opremljen je minilaboratorij u kojemu su u više navrata asistenti na fakultetu organizirali radionice za mlade i izvodeći male pokuse približili im kemiju.

Za ovu je godinu planirana realizacija završne faze uređenja muzeološkog postava koji će najvećim djelom biti pod upravljanjem Muzeja, međutim, korona je aktivnosti stavila na čekanje.

- Javljamo se na natječaje kako bismo za iduću godinu osigurali potrebna sredstva za završetak projekta i višegodišnju priču priveli kraju. Izvedbeni projekt predviđa postavljanje brojnih fotografija iz života našega nobelovca, kemijskih instrumenata, kao i prezentaciju njegovih diploma. Dio će se nalaziti u hodniku kod dograđene polivalentne dvorane koji vodi do minilaboratorija, a dio uz stubište koje vodi na kat njegove rodne kuće. Kako se Ružička intenzivno bavio i uzgojem cvijeća, u dvorištu ćemo imati i mali ružičnjak te time zaokružiti priču o njegovu životu. Bit će to novi sadržaj u turističkoj ponudi Vukovara - naglasila je Miličić.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana