Regija
VEĆ 20 MJESECI BEZ TERETNOG PROMETA

Most Gunja - Brčko čeka
na sporazum RH s BiH
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Zbog izrazito nepovoljnih rezultata provjere na zamor, njime od siječnja 2019. ne prometuju teretna motorna vozila ni autobusi
GUNJA - Već dvadeset mjeseci u prekidu je teretni promet mostom Gunja - Brčko preko rijeke Save, zbog njegove starosti i dotrajalosti, a vrlo je teško prognozirati kada će kamioni i autobusi njime moći ponovno prometovati.Vlada Brčko Distrikta BiH u siječnju 2019. upoznata je s elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta, kojim je utvrđeno da on više nije siguran za promet. Zbog izrazito nepovoljnih rezultata provjere na zamor, doneseno je rješenje o obveznom i hitnom prekidu prometa teretnih motornih vozila i autobusa, a rješavanje toga problema bilateralno je pitanje između RH i BiH.

Svi na Županju
Prije točno godinu dana na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture odgovorili su da je "trenutačno u postupku sklapanje sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na zajedničkoj državnoj granici". Za svrhu će imati unaprjeđenje prometne povezanosti dviju susjednih država kroz uređenje međusobnih odnosa u pogledu održavanja i rekonstrukcije svih deset mostova na prekograničnom području, a time i mosta Gunja-Brčko. Zajedničko mišljenje hrvatske i BiH strane, kako su naglasili, jest takvo da most nije u primjerenom stanju s aspekta sigurnosti odvijanja kamionskog i autobusnog prometa. Cestovni koridor tranzitnog prometa teretnih vozila s državne je ceste DC 214 (granični prijelaz Gunja) preusmjeren na DC 55 (granični prijelaz Županja), do završetka rekonstrukcije mosta. A što je u vezi s tim u međuvremenu učinjeno, provjerili smo u Ministarstvu.

Novi most
"Nastavno na vaš upit vezan uz sklapanje Sporazuma između BiH i Vlade RH o izvanrednom održavanju ili rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) - Gunja (RH), ovim putem možemo vas informirati kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH podržava predmetnu inicijativu te zajedno s predstavnicima Hrvatskih cesta i s bosanskom stranom trenutačno radi na pripremi potrebne dokumentacije vezano uz izradu i provedbu Sporazuma. Po definiranju svih stavki moći ćemo vas detaljnije informirati o konkretnim aktivnostima o pitanju obnove ili rekonstrukcije mosta", stoji u odgovoru.

Most je sagrađen 1894., dug je 755 metara, i stoji na 27 betonskih stupova. Mostovi se inače projektiraju na eksploatacijsko razdoblje do 80 godina, a ovome je čak 126. U ratovima je nekoliko puta rušen. Ima veliko značenje za lokalno stanovništvo i kao tranzitni koridor. Općina Gunja u travnju 2019. obnovila je inicijativu za gradnju novog mosta kao nužno rješenje za omogućavanje sigurnog prometa ljudi, robe i dobara. Ona je pokrenuta još 2011., kada je određena i usuglašena nova lokacija.

- Do danas nam se u vezi s tim još nitko nije javio, nismo dobili nikakvu povratnu informaciju, i nije se dogodilo apsolutno ništa - kazao nam jučer načelnik Anto Gutić.

Smatra da je gradnja novog mosta jedino kvalitetno i dugoročno rješenje.

Marija Lešić Omerović
PREKIDA PROMETA ŠTETAN ZA EKONOMIJU
Na sastanku vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića s gradonačelnikom Brčko Distrikta (BD) Sinišom Milićem ukazano je da su posljedice prekida teretnog prometa višestruke, napose u ekonomskom smislu. Štetu trpe gospodarstvenici s obiju strana Save. Komisija Vlade BD-a radi na pronalaženju prijelaznog rešenja, traže ga prijevoznici, koji i najviše gube. U Brčko Distriktu sredinom svibnja počeli su pripremne radove za početak rekonstrukcije mosta. Nakon rezultata detaljnog snimanja mosta, odlučit će se o načinu provođenja radova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike