Novosti
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Problemi se šakama i silom ne rješavaju
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u utorak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu prisjećanjem na tri ubijene žene u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine, uz poruku da je svako nasilje neprihvatljivo.

Predsjednik Republike Zoran Milanović tom je prigodom kazao da će tragedija na Općinskom sudu zauvijek ostati "bolna mrlja i bolno sjećanje što se može dogoditi kada bijes i mržnja prevladaju, prije svega u muškarcima". "Da ćemo biti kao Danska ili Švedska, nećemo niti trebamo, ali moramo u muškom svijetu voditi računa da dječake, dok su još maleni, učimo da se problemi ne rješavaju silom i šakama i da svoj bijes, energiju i hormone kanaliziraju na neki drugi, prihvatljiv način, svakako ne nasilan", poručio je.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako se kontinuirao radi na tome da se izmjenama zakonodavnog okvira, ali i podizanjem svijesti o nasilju i borbi protiv nasilja u obitelji, pošalje jasna poruka da je nasilje u obitelji i nad ženama neprihvatljivo. Najavio je daljnje kontinuirano jačanje institucionalnog okvira borbe protiv nasilja u obitelji, poticanje prevencije i jačanje službi koje rade na sprječavanju nasilja. "Svi smo i pojedinačno odgovorni i ne bismo smjeli zatvarati usta, uči i uši na nasilje u obitelji, nad ženama i djecom", naglasio je Malenica. I predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poručuje da je nasilje neprihvatljivo. "Svakodnevno smo izloženi nasilju, od verbalnog, nasilja na cesti, reakcija ljudi, od nepravde što svi prihvaćamo kao normalno, i zato je na sucima da ne pristanu na to", kaže Sessa.

Predstavnice Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i Kluba zastupnika HDZ-a, Nada Murganić i Vesna Bedeković, upozorile su na konferenciji za novinare na važnost borbe protiv nasilja nad ženama. "Treba zaustaviti nasilje, posebice nad ženama i djecom. Vlada i HDZ su se opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju i u tom pitanju učinjeni su brojni napori da se pošalje poruka žrtvi - imate pravo na pomoć i imate se kome obratiti", rekla je predsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Nada Murganić. H/D.Pav.