Osijek
U 8 DANA 12 VATROGASNIH INTERVENCIJA

Gorjeli trava i korov od Antunovca do Tikveša
Objavljeno 23. rujna, 2020.
- Dopušten je palež isključivo biljnog otpada, ali mora biti kontroliran - kaže Pero Čeman, zapovjednik JPVP Osijek

Mama, vidi požar! - uzviknula je kći Osječanke I. K. (podatci poznati redakciji), šetajući Tvrđom prošloga četvrtka. Približile su se povećoj vatri i vidjele da gori lomača, a u blizini nigdje nikoga, a to ih je, kako je ispričala majka, vrlo neugodno iznenadilo.

No, to je samo kap u moru požara koje su ovih dana gasili vatrogasci iz okolice Osijeka, i to dan za danom. Prema izviješćima Centra 112, u ponedjeljak, 14. rujna, osječki su vatrogasci gasili požar na otvorenom prostoru izazvan paljenjem građevinskog materijala. Dan kasnije, u Ivanovcu je zapaljeno granje, u Valpovu kontejner za otpad, a sutradan je u Sarvašu i Dardi gorjela trava. Prošloga četvrtka (17. rujna) izbio je požar u šikari na 2000 četvornih metara u Antunovcu, a dan kasnije gorjelo je smeće u Tvrđavici. Suha trava u kanalu zapaljena je u subotu u Đakovu, a vatrogasci su imali posla i u nedjelju gasivši livadu u Ernestinovu. Prvi dan ovoga tjedna vatrogasci u Viškovcima gasili su stablo, a istoga dana gorjela je trava kod nasipa u Tikvešu te trava u kanalu u Ernestinovu...

Sve ovo ukazuje na neupućenost i nepoznavanje osnovnih uvjeta tijekom paljenja na otvorenom prostoru. Naime, iako dopušten, palež mora biti kontroliran, a potvrđuje to i Pero Čeman, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka, dodajući da je dopušten palež isključivo biljnoga otpada, i to samo u malim količinama.

- Također moraju biti zadovoljeni i određeni vremenski uvjeti, odnosno ne smije biti vjetra. Osoba mora imati i priručna sredstva te svakako udaljiti palež od građevinskih i drugih objekata, a nipošto se ne smije polijevati benzinom, odnosno koristiti tekuća goriva za potpalu - upozorava Čeman, dodajući da se vatrogascima treba prijaviti palež ako su u pitanju veće količine, što nije rijetkost na poljoprivrednim površinama. U tom slučaju dispečer biva obaviješten o namjeri i ako netko nazove i prijavi požar, jasno mu je da je riječ o paležu pod nadzorom. Međutim, budući da su vatrogasci imali pune ruke posla, doslovce svaki dan, očigledno nadzor nije bio dovoljan, odnosno nisu bili ispunjeni svi uvjeti. Stoga, posebice sad u ovo vrijeme godine zapovjednik JPVP Grada Osijeka apelira na građane da vode računa o svim uvjetima ukoliko žele paliti biljni otpad, a ako su veće kolčine da ga obavezno prijave najbližoj vatrogasnoj postaji.

Podsjetimo se zato i na Odluku o komunalnom redu grada Osijeka, u kojoj u članku 88 stoji kako je, između ostaloga, strogo zabranjeno paljenje otpada i lišća. U istoj odluci. u čl. 135 stoji da je paljenje otpada i lišća i novčano kažnjivo. Za takav prekršaj, ako se zatekne osoba u prekršaju, komunalni redar izdaje prekršajni nalog, odnosno ako o događaju izvijesti policija. Na temelju policijskog izvješća izdat će se prekršajni nalog.

Marija Mihelić
PALIO GRANJE PA ZADIMIO ULICE
Ako se palež obavlja u dvorištu, Čeman ističe da ne smije biti toliko velik plamen da bi uznemirio susjede, odnosno napravio kakvu štetu. Valja stoga podsjetiti na slučaj iz 7. studenoga prošle godine, kad je stanar na uglu Bakarske i Srijemske ulice izazvao toliki plamen u dvorištu okruženim gustom živicom da je zadimio cijelu Srijemsku te okolne ulice. Požar se, srećom, nije proširio izvan ograde dvorišta, no zapaljeno granje izazvalo je toliki dim da vozači nisu mogli voziti okolnim ulicama sve dok se velika količina dima nije razišla.
Pero Čeman

zapovjednik JPVP Osijek

Osoba mora imati i priručna sredstva te svakako udaljiti palež od građevinskih i drugih objekata, a nipošto se ne smije polijevati benzinom, odnosno koristiti tekuća goriva za potpalu
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike