Osijek
PROŠIRENA ZONA NAPLATE PARKIRANJA

U Reisnerovoj ulici još 83 naplatna mjesta u 1. zoni
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Lani za parkiranje naplaćeno 11,5 mil. kn, a koncesija iznosi 2,2 mil. kn

Novi niz parkirališnih mjesta koja ulaze u sustav naplate, njih 83, nalazi se u Reisnerovoj ulici, od raskrižja s Radićevom do Stepinčeve ulice.

Od početka rujna na snazi je novo Rješenje o utvrđivanju zona parkiranja (cjenika karata i vremena naplate) kojim se ova nova mjesta uvrštavaju u 1. (crvenu) zonu, u kojoj cijena za sat vremena parkiranja iznosi četiri kune. Vrijeme naplate, kao u cijeloj toj zoni, radnim je danom od 7 do 20 te subotom od 7 do 15 sati.

Ranije je tzv. Parking broj 12 obuhvaćao Reisnerovu istočno od Zrinjevca do Radićeve i imao je 39 parkirnih mjesta, a sada se zona naplate proširila dalje na istok za 83 parkirna mjesta, dakle na ukupno 122 naplatna mjesta. S druge strane za 22 mjesta, sa 115 na 93, smanjen je broj parkirnih mjesta u Pejačevićevoj, na potezu od Waldingerove do Trga Pape Ivana Pavla II. (druga, žuta zona). I to su jedine dvije "krupnije" promjene koje donosi novo rješenje u odnosu prema onom ranijem, iz rujna 2018. godine, odnosno kolovoza 2017. U (n)ovom je rješenju na ostalim parkiralištima bilo više kozmetičkih promjena, povećanja ili smanjenja za jedno ili dva parkirališna mjesta, uglavnom za formiranje parkirališta za vozila osoba s invaliditetom, a ponegdje su pak postavljena specijalizirana mjesta uz punionice za električna vozila.

Prema ranije važećem rješenju u Osijeku su bila 3383 parkirališna mjesta, a sada ih je 3411. Dakle, 28 više. Najviše je parkirališnih mjesta, 1735, i dalje u prvoj zoni, u drugoj su sada 1442, a u trećoj, s tri parkirališta, i dalje 234 parkirališna mjesta.

​Može se očekivati kako će se s koncesionarom gradskog parkinga, Elektromodulom, potpisati novi dodatak o koncesijskom ugovoru jer jedan od faktora kojim se određuje visina koncesije je broj parkirališnih mjesta. Dakle, ako se njihov broj smanji ili poveća, i godišnji se iznos koncesije smanjuje ili povećava.

Iz Izvješća o sustavu održavanja i naplate parkiranja za prošlu godinu, koju je koncesionar podnio Gradskom vijeću, može se iščitati ukupan broj sati parkiranja koji su korisnici platili u određenoj zoni - prema gruboj računici uplaćenih je sati u kunskoj protuvrijednosti od 11,5 milijuna kuna. U izvješću nije navedeno koliki je (dodatni) prihod od naplaćenih dnevnih karti te izdavanja mjesečnih, komercijalnih i povlaštenih karti. Godišnji je iznos koncesije 2,2 milijuna kuna, odnosno 183 tisuće kuna mjesečno, što je redovito i u cijelosti plaćeno.

Iz Elektromodula su izvijestili kako su tijekom prošle jeseni poduzeli sve potrebne aktivnosti za prilagođavanje svih parkirnih mjesta kako bi s prvim danom iduće godine počeli raditi u sustavu fiskalizacije, kako je to propisano Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom. "Svi su parkirni automati nadograđeni pripadajućim hardverom te je instaliran i novi softver s pripadajućim serverom koji komunicira s Ministarstvom financija", izvijestili su iz Elektromodula.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana