Kultura
KOVAČ O METAMORFOZI I PRETVORBAMA

Poezija je prava sila, stihijska, iskonska
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Program književnih osječkih tribina (kOSt) pod pokroviteljstvom Društva hrvatskih književnika i Udruge Anti - udruga za promicanje urbane kulture u ponedjeljak je u caffe-baru Peppermint ugostio osebujnog i svestranog zagrebačkog umjetnika Marija Kovača. Nakon što je u opuštenom razgovoru s moderatoricom Livijom Reškovac predstavio svoju bogatu karijeru, priznati kazališni i filmski redatelj, dramaturg, scenograf, glumac, pisac, kvizaš, skladatelj i DJ predstavio je svoju novu zbirku poezije Metamorfoze iliti pretvorbe.

Objavljena u izdanju neovisne knjižare i antikvarijata Što čitaš?, poznata svim ljubiteljima anarhističke i underground literature, druga je to Kovačeva zbirka poezije nakon Jesmo li se za to borili?, koja je svjetlo dana ugledala 2007. Ove su pjesme nastajale tijekom proteklih 13 godina, prošle su "sito i rešeto" brojnih večeri slam poezije, a unutar korica knjige završile su samo one najizdržljivije.

- Zbirka govori o raznoraznim detaljima iz mog života koje sam u nekom trenutku osjetio potrebu ovjekovječiti na papiru i kasnije tu poeziju javno izvoditi. Poezija nema neki plan ili program, ona je stihijska, iskonska sila koja se tu i tamo pojavi kad ona hoće. Dakle, pišem povremeno, s vremena na vrijeme, i kad se nakupi dovoljno pjesama, objavim ih u zbirci, i tako je, jednostavno, došlo i do ove knjige - kaže Kovač.

Svestrani Zagrepčanin otkrio je da poeziju piše oduvijek kao i to da je - shodno svome nomadskom načinu života - dobar dio pjesama nastao u hotelima. Dio pjesama objavljenih u zbirci Metamorfoze iliti pretvorbe publika je imala priliku čuti u izvedbama moderatorice Reškovac i samog autora, koji nam je također pojasnio naslov svoje najnovije knjige.

- Iako su riječi iz naslova zapravo sinonimi, kada izgovorimo “metamorfoza”, to nas podsjeća na Ovidija, Kafku, znači na nekakve umjetničke, dubinske promjene, dok nam, s druge strane, “pretvorba” već zvuči jako nisko i dovodi u neku sferu politike. I to je ono što sam zapravo obuhvatio svojom poezijom. Dio zbirke koji se bavi metamorfozama odnosi se na moju promjenu, govori o tome kako ja kao osoba postajem zreliji ili nezreliji, dok dio o pretvorbama govori o promjenama oko nas koje, nažalost, nisu pozitivne i o kojima kao čovjek i kao pjesnik imam potrebu progovoriti i to ovjekovječiti na papiru - rekao je Kovač. D. Miklić
Pjesme su nastajale 13 godina, prošle “sito i rešeto” večeri slam poezije, a u knjizi su najizdržljivije
20

kuna bila je promotivna cijena zbirke, a brojni su posjetitelji iskoristili priliku i kupili knjigu
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike