Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Neizvjesnost paralizirala domaće tržište kapitala
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Domaći ulagači u ovom trenutku ne žele prodavati dionice te su se zbog toga odlučili za taktiku “sjedenja na rukama”

Neizvjesnost koja se proširila Zagrebačkom burzom prošlog tjedna paralizirala je domaće tržište kapitala. Na kraju tjedna indeks Crobex uspio je teškom mukom i četvrti tjedan zaredom završiti u plusu uz promete koji su bili na zabrinjavajuće niskoj razini.

Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 30,6 milijuna kuna, od čega se dionicama ostvarilo18,6 i obveznicama 12,0 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 3,7 milijuna kuna. To je gotovo tri puta manje nego tjedan ranije. Fond menadžeri i ulagači su oprezni jer ne mogu pronaći čvrsto uporište i signale za donošenje odluka kamo bi se moglo usmjeriti tržište do kraja godine. Zbog toga su kolebljivi i ne žele poduzimati akcije kupnje dionica jer nisu sigurni u značajniji oporavak gospodarstva u idućoj godini. Kolebljivost ulagača pojačale su pristigle loše vijesti iz eurozone.

Oporavak
Ulagače su najviše zabrinule vijesti iz Njemačke koja je lokomotiva europskog gospodarstva. Upozoravajuće vijesti o usporenom oporavku eurozone i teškoće u njemačkoj autoindustriji koja predstavlja kičmu gospodarstva Njemačke te najave otpuštanja radnika ozbiljno su zabrinule europske ulagače.

Domaći ulagači u ovom trenutku ne žele prodavat vrijednosnice koje drže u svom portfelju jer ih pritišće strah kako je takva odluka preuranjena. Zbog toga su se odlučili za taktiku "sjedenja na rukama” kako im prsti ne bi brži od razuma čekajući daljnji razvoj situacije. U takvim okolnostima prošlog tjedna je čak šest dionica, što čini više od trećine sastava indeksa Crobex, na početku i na kraju tjedna imalo istu tržišnu cijenu. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj blago su smanjene, zbog čega se indeks Crobex u ponedjeljak spustio na 1608 bodova (pad za 0,1 posto) uz ostvarenih 5,6 milijuna kuna prometa. Utorak je donio snažan oporavak cijena dionica i indeks Crobex je podignut na 1617 bodova (rast za 0,5 posto) uz protrgovanih 5,3 milijuna kuna. Pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama, gdje su u srijedu ponovno oštro pale cijene dionica tehnološkog sektora, stvorilo se negativno raspoloženje koje se prenijelo i na Zagrebačku burzu. Fond menadžeri i ulagači odlučili su se u srijedu privremeno skloniti s burze što je dovelo do pada cijena dionica uz mali obujam trgovanja. Indeks Crobex spustio se u srijedu na 1616 bodova (pad za 0,1 posto) uz 4,7 milijuna kuna ostvarenog prometa. U četvrtak su cijene dionica nastavile padati tako da se indeks Crobex spustio na 1610 bodova i izjednačio s razinom na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1612 bodova. To je za dva boda ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Među šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex pet je zabilježilo rast i pet pad cijene dok se čak šest vrijednosnica (Zagrebačka banka, Podravka, Maistra, Končar elektroindustrija- KOEI, Jadran i Arena Hospitality Group) zadržalo na početnoj tjednoj razini.

Trgovanje
Navedena distribucija pokazuje kako je neizvjesnost zaledila domaće tržište i tržište se odlučilo za postranično (sideways) kretanje bez izjašnjavanja u kojem pravcu krenuti. Među tjednim dobitnicima višu cijenu ostvarile su dionice Atlantska plovidba povećanjem na 198,00 kn (rast za 2,6 posto), te Valamar Riviera Poreč (rast za 1,7 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 0,8 posto). Na strani tjednih gubitnika našle su se dionice Optima Telekom (pad za 3,1 posto), AD Plastik (pad za 3,0 posto) i Dalekovod (pad za 1,9 posto). Koliko je bio nizak obujam trgovanja na Zagrebačkoj burzi najbolje govori činjenica kako je samo jedna dionica ostvarila tjedni promet veći od dva milijuna kuna. To je dionica Valamar Rivier Poreč (2,0 milijuna kuna), a njoj najbliži bili su AD Plastik (1,7 milijuna kuna) i HT (1,7 milijuna kuna). Dionicama Valamar Riviera Poreč najviše se trgovalo u utorak kada se ostvarilo 1,1 milijun kuna dnevnog prometa, što čini više od polovine ukupnog tjednog trgovanja ovom vrijednosnicom. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 24,30 kn. To je 0,40 kn ili 1,7 posto više nego na početku tjedna. Dionicama AD Plastik snažno se trgovalo početkom tjedna. U ponedjeljak je u redovitom prometu dionicama AD Plastik ostvareno 1,4 milijuna kuna. Nakon toga trgovina je potpuno stala, što se odrazilo na cijenu koja se u petak spustila na 129,50 kn (pad za 3,0 posto). Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 112,20 bodova (tjedni rast za 0,05 posto).
Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala, budite oprezni i svaku svoju transakciju dobro proanalizirajte.
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike