Ekonomija
PRIZNANJA FINANCIJSKI REJTING

Osječki Iver i orahovački Radlovac među najuspješnijim poduzetnicima - dobitnici su Finine Zlatne bilance
Objavljeno 23. rujna, 2020.
Dubrovačka tvrtka Importanne Resort sveukupni je pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika

Dubrovačkoj tvrtki Importanne Resort dodijeljena je Finina nagrada Zlatna bilanca za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2019. godini, a uz tu nagradu za sveukupnog pobjednika dobitnik je i Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.Nagradu Zlatna bilanca Financijska agencija (Fina) već dvanaestu godinu zaredom dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinim djelatnostima prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti.


Dodjela nagrada ove se godine prvi put održala digitalno, preko live video streaminga na Fininu youtube kanalu.
Od 136.260 poduzetnika koji su predali financijsko izvješće na temelju Finine metodologije, u uži izbor je odabrano njih 2,9 posto, odnosno njih 4008, od čega 178 mikropoduzetnika, 2582 malih poduzetnika, 1005 srednjih te 243 velikih poduzetnika.
Uz Importanne Resort Zlatne bilance su dobili tvrtka Ugor iz Rijeke kao najuspješniji poduzetnik u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, Industrija građevinskog materijala Radlovac iz Orahovice u rudarstvu i vađenju, HS Produkt u prerađivačkoj industriji, HEP Proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija te Jadranska vrata iz Rijeke u prijevozu i skladištenju, orahovačka tvrtka Radlovac ovu je nagradu osvojila treći put ukupno, a drugi zaredom.


- Uvijek je lijepo dobiti nagradu jer je to dokaz da tvrtka dobro radi i da je odabrala ispravan smjer. Što se tiče našeg poslovanja, imali smo sreće što se pojavilo dosta poslova financiranih iz EU fondova, tako da su na natječajima poslove bez ikakvih pritisaka dobili oni koji su se najviše trudili i najbolje ponudili, a mi smo bili u tim kombinacijama. Posla smo imali dovoljno, odradili ga uredno i na kraju su i rezultati takvi da smo dobili ovu nagradu - kaže direktor Radlovca Nenad Sabljak.
Najuspješniji trgovac je H&M, najuspješniji građevinar Iver iz Osijeka, a Spectra-media iz Zagreba u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.


Ivan Dumančić, vlasnik tvrtke Iver, koja sada ima sjedište u zoni Nemetin kod Osijeka, a bavi se visokogradnjom i izradom PVC stolarije, kaže da je ova nagrada potvrda kvalitete njihova rada, što im daje motiv da nastave još bolje.
- Imamo 50 zaposlenih, nemamo kredita, a imamo puno posla. Radimo i razvijamo se na području cijele Slavonije i Baranje - kaže Dumančić.


Tvrtka Zagrebinspekt najuspješniji je poduzetnik u djelatnosti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, a Zlatnu bilancu u djelatnosti informacija i komunikacija dobio je Microsoft Hrvatska. Dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg novog poduzetnika u 2019. je MV Reconnect iz Karlovca.


Zlatna bilanca za najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika pripala je Atlantic grupi, najveći poduzetnik po ukupnom prihodu u 2019 je Ina, a najuspješnija banka u 2019. godini Privredna banka Zagreb (PBZ). Hina/V.Grgurić

Marić: U 2019. gospodarstvo ostvarilo sjajne rezultate
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako je u 2019. hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo ostvarilo sjajne rezultate. Uz rast BDP-a na godišnjoj razini, zabilježeni su rast zaposlenosti, prihoda, izvoza, dobiti, investicija, plaća, kazao je i dodao kako to pokazuju da je hrvatsko gospodarstvo snažno. Predsjednik Uprave Fine Dražen Čović kazao je kako je 2019. bila izvrsna godina poslovanja hrvatskog gospodarstva. "Možemo reći da je hrvatsko gospodarstvo raslo više od 10 posto, rasla je dobit poduzeća, rasle su investicije i izvoz", rekao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike