Novosti
KONFERENCIJA ZA NOVINARE OSJEČKO-BARANJSKOG SDP-a

Izmjena zakona naškodit će našem šumskom fondu
Objavljeno 22. rujna, 2020.

Predsjednik osječko-baranjskog SDP-a i saborski zastupnik Domagoj Hajduković je istaknuo kako je tema njihove tiskovne konferencije gospodarsko nasilje koje Vlada RH vrši nad Slavonijom i Baranjom, a zadnji u nizu primjera toga nasilja je, kaže, izmjena Zakona o šumama, koji je poslan prošli tjedan u proceduru u Saboru.


- Naime, često govorimo o šumama kao posebnom resursu naše regije i države, a ovaj Zakon mogao bi naškoditi upravo našem šumskom fondu. Navedenom izmjenom ukupni prihod iz naknade za općekorisne funkcije šuma bili bi prosječno smanjeni za oko 14 milijuna kuna, slijedom čega je uz umanjenu gospodarsku aktivnost i posljedično umanjenje dinamike prikupljenih sredstava na ime naknade za općekorisne funkcije šuma za očekivati i blago smanjenje aktivnosti u djelatnostima vezanima uz razminiranje, vatrogasnu djelatnost i gospodarenje šumama, istaknuo je Hajduković.

Prema njegovim riječima, smanjenje stope za obračun naknade za 10 % za one s većim prihodom od 7,5 milijuna kuna može donijeti puno gori efekat za hrvatsko gospodarstvo, jer će se naknada smanjiti, ali razlika ide velikim kompanijama koje većinom nisu u hrvatskom vlasništvu, rekao je Hajduković, dodajući da opet HDZ pogoduje velikim i stranim kompanijama.


- Predlažemo ulaganje i osiguranje drugih izvora sredstava kako bi šumoposjednici mogli zadržati postojeću razinu očuvanja općekorisnih funkcija šuma, npr. kroz nacionalni Strateški plan za poljoprivredu osigurati odgovarajuće poticaje ili potpore, u smislu očuvanja bioraznolikosti i održivog gospodarenja šumama. Time će se nadomjestiti i povećati financiranje općekorisnih funkcija šuma, rekla je saborska zastupnica Romana Nikolić, dodajući da je izmjena Zakona o šumama populistička mjera, koja nije dobra i ima dalekosežne negativne posljedice.
- Iako pozdravljamo smanjenje parafiskalnih nameta poduzetnicima, ono mora biti srazmjerno i pravedno, a ne da se poslovni subjekti s prihodom od 7,5 milijuna kuna tretiraju isto kao i oni s prihodom od 500 milijuna. Pozivamo Vladu da razmisli o ovom Zakonu i da ga ne donosi bez jasne vizije i strateškog planiranja naše poljoprivrede i šumarstva, zaključio je Hajduković.I.Bošnjak


 

Nikolić: Nasilje nad ženama se ne smije tolerirati


Romana Nikolić je pojasnila i izgled njihovih maski, rekavši kako se 22. rujna obilježava Nacionalni dan brobe protiv nasilja nad ženama, na dan kada su 1999. ubijene tri žene na Općinskom sudu u Zagrebu, dok je jedna bila ranjena. "Iako se obilježavanjem ovog dana želi poslati poruka da se nasilje nad ženama ne smije ni u kojem obliku tolerirati, nažalost i dalje svjedočimo brojnim primjerima svih vrsta nasilja nad ženama. Maskom koju danas simbolično nosimo odajemo počast žrtvama koje nikad ne smiju biti zaboravljene, a svoj konkretni doprinos borbi protiv nasilja trudit ću se dati kao zastupnica i članica Odbora za ravnopravnost spolova“ rekla je Nikolić.