Novosti
SUĐENJE VARGI I CURIĆU: SVJEDOCI NISU DOŠLI

Karamarko nije došao zbog visokog tlaka, Mikulića će na svjedočenje dovesti policija
Objavljeno 22. rujna, 2020.

S obzirom na to da Darinko Mikulić, bivši načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, i njegova supruga Anka nisu došli kao svjedoci na sudsku raspravu u nastavku suđenja Franji Vargi i Blaži Curiću u aferi SMS, na sud bi ih u srijedu trebala dovesti policija. U sudnici Županijskog suda Osijek nije se pojavio ni Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a, opravdavši se visokim tlakom.

- Trebali su doći Darinko Mikulić i njegova supruga te Tomislav Karamarko, koji je telefonom opravdao izostanak navevši da zbog visokog tlaka ne može doći na raspravu. On je poslao i liječničku potvrdu u kojoj je navedeno da je spriječen doći na raspravu zbog tlaka 190 sa 105.

Svjedoci Anka i Darinko Mikulić, kojima je dostava poziva bila uredna, nisu došli niti su opravdali izostanak - rekla je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač. Nakon kratkog vijećanja sudsko je vijeće predložilo čitanje iskaza svjedoka, što je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice Uskoka prihvatio, no obrana se tomu usprotivila. S obzirom na to da nije bilo uvjeta za održavanje sudske rasprave, sutkinja je raspravu odgodila i naložila da se svjedoci Darinko i Anka Mikulić privedu. Darinko Mikulić sada je već u mirovini, no na sud će ga dovesti bivši kolege policajci.

Mario Poljak, branitelj Franje Varge, objasnio je novinarima zašto je obrana inzistirala da se svjedoci pozovu na sud, a ne da se samo pročitaju njihovi iskazi.

- Današnja je rasprava odgođena zbog nedolaska svjedoka. Svjedoci Mikulić nisu opravdali svoj izostanak pa će biti na sud privedeni, no vidjet ćemo koliko će to biti uspješno. Kao obrana inzistiramo na neposrednom ispitivanju svih svjedoka jer u dosadašnjem tijeku postupka nismo ih imali priliku saslušati, odnosno nismo bili na njihovu ispitivanju da bismo mogli postavljati pitanja. Nužno je da saslušamo svjedoke da vidimo što točno imaju reći - rekao je Vargin odvjetnik. Na novinarsko pitanje koja je uopće uloga bračnog para Mikulić, Poljak je rekao da s njegovim branjenikom oni nemaju nekakve veze.

Berislav Krnic, jedan od branitelja Blaža Curića, također nije htio reći kakva je uloga supružnika Mikulić u ovom sudskom postupku.

Podsjetimo, 11. lipnja prošle godine trebalo se održati pripremno ročište, no Varginu odvjetniku Mariju Poljaku pozlilo je netom prije ročišta te je sve odgođeno. Drugi datum za početak suđenja bio je 26. ožujka, no zbog epidemije koronavirusa i ta je rasprava odgođena. Bivšeg policijskog informatičara Franju Varga Uskok sumnjiči da je od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažne SMS-ove između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca u postupku u kojemu se sudilo Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru da bi se bez dokaza osudilo poslije nepravomoćno osuđenog Zdravka Mamića. Vargu se tereti i da je "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja" izrađivao lažnu prepisku i u postupku izručenja Ivice Todorića, bivšeg vlasnika Agrokora, iz Velike Britanije. Blaža Curića, vozača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, tereti se za pomaganje Vargi.
Sandra Lacić

Mamić u BiH
U srijedu bi na sudsku raspravu trebao doći Ivica Todorić, no Vargin odvjetnik rekao je da je teško unaprijed reći hoće li se on pojaviti na sudu.

U tijeku suđenja osječki sud trebao bi ispitati i odbjeglog Zdravka Mamića, no to se predviđa učiniti videovezom. Podsjetimo, nakon prve nepravomoćne presude od šest i pol godina zatvora Zdravko Mamić nije se pojavio na izricanju presude, nego je pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu, gdje je i sada.