Sport
ŽIVAN PEŠIĆ OPTIMISTIČAN UOČI SUSRETA SA ŠPANJOLCIMA

Večeras igram protiv svog idola, ali vjerujem u prolazak NEXE-a
Objavljeno 22. rujna, 2020.

Rukometaši NEXE-a u ponedjeljak su krenuli zrakoplovom iz Zagreba u Pamplonu, a potom autobusom do Iruna, gdje će večeras (utorak) od 20.15 odigrati prvi susret 2. kola Europske lige. Suparnik je Bidasoa Irun, baskijski klub bogate tradicije.


Pod nazivom Elgorriaga Bidasoa u grad su ne veći od 70 tisuća stanovnika 1995. godine donijeli i naslov europskog prvaka (u finalu su svladali Zagreb, nap. a.). Posljednjih godina nisu na toj razini, ali su još uvijek pri vrhu španjolskog rukometa i stalni sudionici europskih natjecanja. Prošle su godine igrali i Ligu prvaka.


U našičkim redovima trenutno vjerojatno najbolji poznavatelj španjolskog rukometa i kvalitete suparnika pivot je NEXE-a Živan Pešić. Prije dolaska u Našice dvije je godine proveo igrajući za Ademar Leon, gdje je bio najbolji strijelac, a bio je i u konkurenciji za najboljeg pivota Lige Asobal. Naravno, igrao je i u Irunu, pa mu je poznat vrući teren.


- Imaju svoju stalnu navijačku skupinu, koja stvara odličnu atmosferu, ali ovaj put to neće biti jer je broj gledatelja, s obzirom na koronu, ipak smanjen.


Kvalitete Bidasoe Iruna su vam poznate?


- Oni svake godine pojačavaju momčad, tako da se promijenilo dosta igrača. Međutim, sistem je potpuno jasan i prepoznatljiv i novi igrači lako uđu u njega. Obrana im je blokerska, u napadu rade dosta križanja, puno guraju na crtu, ali, koliko sam vidio, imaju i jako neugodno brzo mlado desno krilo. Već četiri-pet godina imaju istoga trenera, Jacoba Cuetaru, jako je cijenjen u Španjolskoj, nekoliko godina proglašavan je najboljim trenerom Lige Asobal. On je klasična španjolska škola rukometa, koja je bazirana na taktici.


Od nedavno pristiglih igrača jedan je ipak najpoznatiji: Julen Aguinagalde. Jedan je od najboljih svjetskih pivota proteklih godina, a, zanimljivo, brat Gurutz predsjednik je Kluba.


- Njemu je Bidasoa matični klub i on se zapravo vratio završiti karijeru. Aguinagalde mi je bio idol kada sam počinjao igrati rukomet jer je on već tada bio najbolji pivot Europe. Gledajući utakmicu u kojoj su u prvom kolu izbacili Francuze, on je čak nešto manje igrao, ali još uvijek je opasan, jako dobro radi blokove. S obzirom na to da on uglavnom igra napad, u teoriji, kada igraš protiv Aguinagaldea, najvažnije je spriječiti promjenu iz faze napada u obranu, no to često i nije tako jednostavno.


Španjolci su europski prvaci, a njihov klupski rukomet nije na razini kao prije deset i više godina, kada su Europom harali klubovi poput Ciudad Reala ili Portland San Antonija.


- Španjolska liga bila je najjača u Europi do krize koja je pogodila zemlju. Klubovi koje ste spomenuli danas uopće više ne postoje, a neki od tada najjačih danas su na niskim granama. Svih ovih godina opstala je Barcelona jer je ona ipak dio sportskog društva, a kakvu-takvu razinu drže od tih nekad uglednih upravo Bidasoa Irun i moj bivši klub Ademar Leon, gdje postoji rukometna tradicija. U Španjolskoj se ne plaća više toliko kao nekada, ali se plaća solidno, situacija se stabilizirala. Mislim kako je ona idealna za razvoj mladih igrača. Puno će naučiti od španjolskih trenera, posebno u tehničko-taktičkom smislu. Dosta igrača dolazi im i iz Južne Amerike, gdje se igra sve bolji rukomet, pa i oni podižu kvalitetu španjolske lige.


Može li NEXE izbaciti Bidasou Irun?
- Uvjeren sam u to. Od utakmice s Vardarom samo se pripremamo za tu utakmicu. Mislim kako smo ih dobro analizirali i kako smo napravili dobar plan. Idemo pokušati već u prvoj utakmici pobijediti. Za sve ostalo teško je reći što bi to bio dobar rezultat, teško je raditi plan ako misliš izgubiti s dva, tri ili četiri razlike. Mislim kako je naša prednost upravo to što će se uzvrat igrati u Našicama - zaključio je pivot NEXE-a.


Krešimir Lacković
Živan Pešić

pivot NEXE-a

Dobro smo analizirali Bidasou Irun i imamo dobar plan. Možemo ih izbaciti, pa ćemo ih pokušati pobijediti već u prvoj utakmici. Naša je prednost i što se uzvrat igra u Našicama
Možda ste propustili...

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

PRVA ŽNL VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Mitnica zabila 15 komada

Najčitanije iz rubrike