Sport
ŽIVO U GRADSKOM VRTU

Stvara se novi Osijek: Kod Bjelice nema pardona. Ili možeš pratiti ili te nema
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Osijek pod vodstvom Bjelice pobjeđuje, ali i u hodu mijenja sliku momčadi

Nenad Bjelica savršeno je krenuo na kormilu Osijeka kada je u pitanju hrvatsko prvenstvo. Dva susreta, dvije pobjede, bez primljenog pogotka, što je dobrodošlo osvježenje nakon muka kroz koje su bijelo-plavi nogometaši prolazili u prva tri ovosezonska kola.

Da ne bude sve baš potpuna idila, pobrinuo se Basel, koji je izbacio Osijek u 2. pretkolu Europske lige, ali taj poraz, vidjelo se u Varaždinu, nije ostavio nikakve emocionalne rane na tijelu bijelo-plave momčadi. Tresnuli su protiv Švicaraca o zemlju, ali su odlučno ustali, otresli sa sebe prašinu i s tom istom zemljom "spojili", prošle sezone, za njih vrlo neugodne Varaždince.

"Pojeli" ih u startu
Istina, pobjeda je bila minimalna, ali rezultat neće pružiti pravu sliku onoga što se zbivalo na travnjaku stadiona Anđelko Herjavec. Osijek je bio suveren i dominantan tijekom većeg dijela utakmice, pa domaćinima nije dopustio ni jednu ozbiljniju priliku za pogodak. Još je bilo fascinantnije što je Osijek svom domaćinu učinio u prvih 20-ak minuta utakmice. U tom ih je razdoblju doslovce "pojeo" tempom i agresivnošću na koje, s obzirom na nedavni europski nastup, priznao je i trener Samir Toplak nakon susreta, Varaždinci nisu računali. Ključno je bilo što je Osijek uspio oploditi taj početak vodstvom koje je mirno držao do kraja utakmice, a da je bio malo mirniji, mogao je domaćinima nanijeti i veću štetu. Nenad Bjelica osmislio je vrlo pametan plan igre. Cilj je bio krenuti punim gasom dok momčad još ima svježine i tu riješiti utakmicu, a onako kako je trener "predstavu" postavio, momčad ju je odigrala.

- Očekivali smo tvrdu utakmicu jer Varaždin je, izuzev prvog kola, kada je protiv Gorice primio pet pogodaka, a i tada je velika većina postignuta u samom finišu utakmice, momčad koja teško prima golove. Na ovom će stadionu mnogi slomiti zube, a mi smo na njega došli nakon napornog susreta protiv Basela. Zato sam zadovoljan i minimalnom pobjedom, posebno što suparniku nismo dopustili ni jednu veću priliku. Angažman, zalaganje i koncentracija bili su na zavidnoj razni, a kada god bude tako, s nama će svaki suparnik opasno živjeti. Osijek je klub koji mora imati imperativ pobjede u svakoj utakmici bez obzira na to tko stajao s druge strane i ja ću na tome uvijek inzistirati - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Očito trener ne gubi vrijeme kada je u pitanju modeliranje pobjedničkog mentaliteta koji je često znao zakočiti bijelo-plave u susretima ovog tipa. Kod Bjelice očito neće biti pardona u tom segmentu. Ili možeš to pratiti ili te nema. Zato Igor Silva više nema opušteni brazilski pristup, zato Ante Erceg gine za svaku loptu u defenzivi, zato se svi kidaju. No za jednog čovjeka i njegovo zdravlje doista treba odmah upaliti svijeću. Ne jednu, nego njih 50. Ramon Mierez je centarfor od formata. Čovjek je doslovce "razvalio" Varaždince "i na nebu i na zemlji". Pokupio im je gotovo sve lopte, spuštao ih suigračima, sačuvao kad je trebalo, maltretirao zadnji red Varaždinaca do iznemoglosti, a i pobjegao im kad se ukazala prilika. Taj tip nikada neće povući nogu. A, pazite, još nije uigran ni spreman do kraja. Osijek ga je dugo čekao, ali čini se kako će mu se to itekako isplatiti. Dobar je nos imao Alen Petrović kada je inzistirao na njegovu dovođenju dok je još obnašao funkciju sportskog direktora.

Bit će prometa
Kad smo već kod transfera, treba reći kako bi ovaj tjedan u Gradskom vrtu mogao biti uzbudljiv na tom planu. Do kraja prijelaznog roka ostalo je još 25 dana (završava 17. listopada), a nije tajna kako trener menadžer Nenad Bjelica još nije ispunio sve svoje transfer-mete. Dosad je doveo Marija Jurčevića i Josea Antonija Cara, sinoć je u Osijek konačno trebalo aterirati i slovensko lijevo krilo Damjan Bohar zbog kojeg su se lomila koplja s tvrdim poljskim pregovaračima iz Zaglebija. Bohar je u nedjelju odigrao posljednji susret za poljski klub, a čini se kako je baš to bio razlog zbog kojeg su Poljaci otezali s finiširanjem posla. Željeli su ga zadržati što je moguće duže. Ako sve bude po planu, Bohar bi danas trebao odraditi uobičajene liječničke preglede, a službeno će vjerojatno biti predstavljen sutra. Hoće li biti sam na tom predstavljanju ili će imati društvo? Zasad je neizvjesno, ali Bjelica je u intenzivnoj potrazi za jednim zadnjim veznim. Spominju se igrači iz Italije, Belgije i Portugala, a konkretno ime će se brzo znati jer Bjelica nema problem informacije podijeliti s javnosti. Inače, u opticaju se našlo ime brazilskog krilnog napadača Claytona. Riječ je o 24-godišnjaku koji je svojevremeno bio jedna od većih nada brazilskog nogometa, ali mu je u međuvremenu život servirao "nekoliko teških dodavanja", pa mu je karijera krenula silaznom putanjom. On je slobodan igrač i kao takav ponuđen je Nenadu Bjelici, ali zasad Osijekov trener menadžer, čini se, nije trznuo na Brazilca. Prije svega jer mu je prioritet dovođenje zadnjeg veznog, a dolaskom Bohara kvalitetno je zatvorio krilne pozicije. Međutim, ima Bjelica i drugih briga. Naime, za oba Osijekova stopera, kapetana Mileta Škorića i dokapetana Antu Majstorovića, postoji zanimanje inozemnih klubova. Za Škorića je zainteresirana varšavska Legia, a neki tamošnji mediji su taj posao već proglasili gotovom stvari. No Mile je još uvijek tu, a za Majstorovića u redu stoje još uglednija imena. Poznata je bila Dinamova inicijativa koju je Osijek odbacio, a navodno su za njegove usluge zainteresirani belgijski velikan Anderlecht te njemački Hoffenheim, u kojem igra naš reprezentativac Andrej Kramarić. Nedavno nam je Bjelica pričao kako je Majstorović zainteresiran i za ostanak u Gradskom vrtu ako bi mu se popravio ugovor. Uglavnom, prometa će očito biti, a teško je vjerovati kako će se Bjelica biti spreman odreći oba svoja prva "picka" na stoperskim pozicijama.

Opet, jednom od njih bi mogao upaliti zeleno svjetlo za odlazak...

Dalibor Keler
MAKSIMALNI BIJELO-PLAVI
Ne događa se baš svakog tjedna da sve momčadi Osijeka koje se natječu u državnim stupnjevima natjecanja zabilježe pobjede. Baš se to dogodilo prošlog tjedna. Svih pet selekcija osječkog kluba upisalo je tri boda. Seriju su još u petak otvorili pioniri i kadeti koji su svladali svoje vršnjake iz Solina. Pioniri s uvjerljivih 5:0, a kadeti su slavili s 2:1. U subotu su juniori svladali Dugopolje s 2:1, a priču su u nedjelju zaokružile seniroske momčadi. Osijek II je u Drugoj HNL propisno “natovario” mrežu Međimurja isprativši ga kući sa šest pogodaka (6:0), a na kraju je prva momčad došla do vrijednih bodova na gostovanju kod Varaždina (1:0).
Ramon Mierez
ARGENTINAC JE VELIKI DOBITAK ZA BIJELO-PLAVE
GREZDA OSTAO U OSIJEKU
Brzonogog krilnog napadača bijelo-plavih Erosa Grezde nije bilo među putnicima za susret protiv Varaždina. Iako su odmah krenule razne priče kako ga je trener Nenad Bjelica gurnuo u “frižider” zbog lošeg nastupa protiv Basela, to nije točno. Naime, Grezda se požalio na ozljedu stopala, koje je nedavno operirao, pa zbog toga nije sa suigračima putovao u Varaždin.
Škorića želi Legia iz Varšave, a za Majstorovića se, između ostalih, zanimaju Hoffenheim i Anderlecht
Nenad Bjelica

trener NK Osijek

Osijek u svakoj utakmici imperativno treba igrati na pobjedu bez obzira na ime suparnika, a to je nešto što ću i sam tražiti od momčadi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana