Ekonomija
POČELA BERBA U PP ORAHOVICA

Očekuju rekordnih 700 tona lješnjaka
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Suradnja s našim kooperantima je odlična te očekujemo od njih otkupiti oko 200 tona lješnjaka u ljusci, izjavio je Josip Tokić

Počela je berba lješnjaka u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica i obavlja se na 250 hektara nasada lijeske, od ukupnih 530 hektara, koliko ima zasađeno.


Orahovački lješnjak poznat je po iznimnom okusu, pa mu je kao dokaz izvornosti i vrhunske kvalitete dodijeljen i znak Izvorno hrvatsko.


Iz Poljoprivrednog poduzeća Orahovica zasad, u prvih nekoliko dana berbe, više su nego zadovoljni pokazanim urodom.


- Očekujemo rekordnu berbu ove godine, prinos je odličan i zapravo jedva čekamo da berba završi pa da krene prerada. Naravno, puno radimo i na dodatnoj promidžbi svih naših proizvoda, pa tako posebno i lješnjaka koji je jedan od zaštitnih znakova naše proizvodnje i poslovanja – kaže voditeljica marketinga PP Orahovica Katica Petkov.


Poljoprivredno poduzeće Orahovica najveći je i najznačajniji proizvođač lješnjaka u Hrvatskoj i jedan od značajnijih proizvođača sadnica lijeske u Europi. Lijeska se u PP-u Orahovica proizvodi u rasadniku u sklopu plantaže lješnjaka. U jednoj vegetacijskoj godini u rasadniku se proizvede do 150.000 vrhunskih sadnica lijeske, a ovo poduzeće posebno je poznato kao vlasnik najveće plantaže lješnjaka u Europi, s kvalitetom lješnjaka na svjetskoj razini.


Na tržište PP Orahovica plasira sortimente istarski duguljasti i rimski okrugli, a upravo taj sortiment je idealan za klimatske uvjete u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kvalitetna sadnica, dobro odabranog sortimenta, temelj je održivosti proizvodnje svake voćne vrste pa tako i lijeske, poručuju iz Poljoprivrednog Poduzeća Orahovica. Poseban obol cijeloj priči daje i činjenica kako se radi s najsuvremenijom tehnologijom.


- Ono što je nama najvažnije je da će ovo definitivno biti rekordna godina, imat ćemo lješnjak na visokoj razini i kvalitete i kvantitete. Naravno da o cijeni još ne možemo govoriti jer nju uvijek diktiraju zemlje koje su najjače po proizvodnji lješnjaka u Europi, Turska i Italija, ali po onome što znamo, trebala biti dobra i isplativa. Beremo na 250 hektara od ukupno 530 ha koliko imamo lijeske. Kako je poznato, prošle godine smo investirali i nove strojeve, pa se tako i ove godine bere isključivo strojno. Po onome što sada vidimo očekujemo do 700 tona ubranog lješnjaka, a naši mladi nasadi se odlično razvijaju i vrlo brzo bi mogli dati prve urode, kaže voditelj PJ Voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić te naglašava kako se Poljoprivredno poduzeće i dalje ponosi suradnjom s više od 200 kooperanata:


- Suradnja s kooperantima je odlična, oni rade maksimalno ozbiljno i korektno, a mi im pomažemo prenošenjem naših znanja i iskustava, kako bismo im što više olakšali proizvodnju. Krenuli smo naravno i ove godine s otkupom lješnjaka, te očekujemo otkupiti od kooperanata do 200 tona lješnjaka u ljusci - zaključio je Tokić.
Vladimir Grgurić
Vremenski uvjeti idealni za lijesku
Voditelj Josip Tokić naglašava kako su i vremenski uvjeti prilikom cvatnje, a posebno pri sazrijevanju ploda, bili dobri za lijesku. - Vremenski uvjeti su bili gotovo idealni. U vrijeme kada su voćari i njihove kulture stradavali zbog jakog mraza, lješnjak je već bio u fazi bubrenja i pupanja, tako da od toga nije bilo štete. Poslije nije bilo dugotrajnih suša ni dugih kišnih razdoblja i kada na kraju podvučemo crtu, imali smo optimalne uvjete za lijesku, što nam je i donijelo ovako dobar urod - zaključio je voditelj prizvodnje lješnjaka Josip Tokić.
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike