Novosti
REORGANIZACIJA MUP-A

Specijalci u okviru interventne policije?
Objavljeno 22. rujna, 2020.
Najave o spajanju hrvatske specijalne i interventne policije podigle su veliku prašinu kako među samim policajcima tako i u javnosti. Najviše je prigovora zbog navodnog ukidanja odjela specijalne policije u Osijeku, Rijeci i Splitu. Špekuliranja da bi se to dogodilo već krajem rujna dodatno uznemiravaju policajce, kojih se to ponajprije tiče, jer do sada nikakvih službenih izjava iz Ravnateljstva policije nema.

Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske, kaže kako se radi o projektu o kojem se govori posljednje dvije-tri godine, no još uvijek nije odrađen i sve su informacije neprovjerene. "Radi se o tome da se spoje specijalna i inerventna policija, ali bi već postojeće specijalne jedinice, kao što je u Osijeku, ostale. Međutim, u ostalim interventnim jedinicama ustrojili bi se vodovi koji bi bili na razini specijalne jedinice. Specijalna jedinica je nužna i potrebna. U Sindikatu se prisjećamo 2003. godine, kada je najavljeno gašenje specijalne policije, koja bi ostala samo u Lučkom, pa je utvrđeno da iz Zagreba nikako ne može doći za 15 minuta helikopterom u Osijek ili Dubrovnik ili kamo je već potrebno. Neki već pričaju da će se spajanja dogoditi 29. rujna, a do sada nema ni prijedloga pravilnika koji bi to uredio", kaže Edin Sarajlić, koji ističe kako Sindikat sve budno prati, a ako slučajno donošenje novih pravila bude imalo značilo slabljenje specijalne policije, Sindikat policije Hrvatske na to će reagirati.

- Smatramo da svaka policijska uprava treba imati specijalnu policiju. U policiji postoje postrojbe specijalne policije koje su "udarne", potom interventne postrojbe kao obrambene i temeljne odnosno preventivne postrojbe. Specijalne jedinice su udarne za, na primjer, talačke krize, zlostavljače i ubojice. Za sada su sve priče o specijalnoj i interventnoj policiji nacrti i prijedlozi. Ima ideja, ali sve je ostalo na razini Ravnateljstva policije i zapovjedništva interventne i specijalne policije. Čudim se što sad svi misle da su iz specijalne u interventnoj policiji. Svakako ćemo se boriti da ljudi, pogotovo s više staža, budu zaštićeni - kaže Sarajlić. S.Lacić